Republica Moldova a cerut revizuirea programului cu FMI, pentru a obține o finanțare suplimentară
Economic 11 martie 2022, 17:35 | 863

Republica Moldova a cerut revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional, pentru a obține o finanțare suplimentară în contextul efectelor pe care le va avea războiul din Ucraina asupra economiei naționale. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat premierul Natalia Gavrilița și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în Moldova, Ruben Atoyan.

RUBEN ATOYAN, șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova: "FMI și alți parteneri internaționali sunt pregătiți să sprijine Moldova cu finanțare suplimentară. Suntem siguri că ajutorul suplimentar din partea FMI și altor parteneri va ajuta Moldova să diminueze impactul crizei asupra cetățenilor moldoveni și asupra economiei moldovenești, precum și în criza refugiaților din Ucraina."

Natalia Gavrilița a precizat că, potrivit unor calcule preliminare, Republica Moldova ar cheltui aproximativ 25-30 de dolari pe zi per refugiat.

NATALIA GAVRILIȚA, premierul Republicii Moldova: "În aceste momente noi suntem în discuții, în evaluări atât maroeconomice, cât și bugetare, iar în funcție de costul politicilor pe care le agreăm și această diferență din finanțare, vom solicita sumele atât din partea FMI, cât și a UE, Băncii Mondiale și a altor parteneri internaționali."

Gavrilița a mai spus că Guvernul se va concentra pe câteva domenii esențiale cum ar fi: susținerea populației pentru a face față crizei prețurilor, măsuri de eficiență energetică și mecanisme țintite de suport în contextul volatilității pe piața energetică, măsuri de asigurare a securității alimentare.

Opinia ta contează. Comentează!