Procuratura Anticorupție cere arest la domiciliu pentru inculpatul Igor Dodon
Justiţie 27 ianuarie 2023, 15:45 | 781

Procuratura Anticorupție cere ca Igor Dodon să fie plasat, din nou, în arest la domiciliu. Potrivit procurorilor, actul medical, care a stat la baza deciziei judecătorilor de a-i permite lui Dodon să părăsească Republica Moldova, a fost fabricat. Dodon afirmă că nu a fost comisă nicio ilegalitate.

Procuratura anticorupţie a cerut Curții Supreme de Justiție să îl plaseze în arest la domiciliu pe Igor Dodon, astfel încât acesta să nu poată părăsi Republica Moldova. Decizia vine cu două zile înainte ca familia Dodon să plece în România, la Târgu Ocna, la un tratament de recuperare post-covid pentru unul dintre fii.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "Pe 25 ianuarie 2023, medicul al cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe trimiterea-extras la rugămintea unei colege. Potrivit medicului audiat, colega examinează mereu familia Dodon și se află în relații apropiate cu aceasta, fiind soția unui consilier municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului, din care a făcut parte și inculpatul."

Potrivit procurorilor, medicul care a aplicat ștampila a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 nu există astfel de recomandări.

Dodon afirmă că nu a fost comisă nicio ilegalitate.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "Judecata a hotărât că avem voie să mergem. Faptul că s-a pus presiune pe medici, au fost desfășurate percheziții... Eu am discutat cu unii dintre ei și mi-au zis că au fost amenințați cu pușcăria și că o să treacă poligraful, numai să scrie ceea ce le trebuia la procurori."

Procurorul Petru Iarmaliuc ne-a declarat că a transmis un demers la Curtea Supremă de Justiție, privind înlocuirea măsurii preventive a inculpatului Igor Dodon. Deocamdată, nu se cunoaște când va fi examinată cererea procurorilor.

Igor Dodon a fost reținut în luna mai 2022, fiind învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe Dodon că ar fi pretins de la Vladimir Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele PD. Una dintre probe este filmulețul, în care se vede tranzacția cu o pungă neagră în care s-ar afla bani. Fostul președinte riscă până la 20 de ani de închisoare și pledează nevinovat.

Opinia ta contează. Comentează!