Dramaturgul norvegian Jon Fosse a câștigat premiul Nobel pentru literatură 2023
IT şi Ştiinţă 5 octombrie 2023, 20:12 | 1357

Dramaturgul norvegian Jon Fosse a câștigat premiul Nobel pentru literatură 2023. Anunțul a fost făcut de Academia Suedeză, care l-a recompensat pe Jon Fosse pentru piesele sale inovatoare și proza, care dau glas inefabilului. "Sunt foarte fericit pentru marea onoare", a reacționat Jon Fosse.

MATS MALM, secretar permanent al Academiei Suedeze: "Premiul Nobel pentru literatură 2023 este acordat autorului norvegian Jon Fosse pentru piesele și proza sa inovatoare, care dau voce celor de nespus."

Opera sa imensă acoperă o varietate de genuri și constă într-o multitudine de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.

ANDERS OLSSON, președinte al Comitetului Nobel de la Academia Suedeză: "Jon Fosse este un scriitor fantastic în multe feluri. Când ai citit o lucrare de Fosse, trebuie să continui să-l citești. Cred că ce este special la el e apropierea cu care scrie. El îți atinge cele mai profunde sentimente, pe care le ai - anxietățile, insecuritățile, întrebările cu privire la viață și moarte."

Emoționat la aflarea veștii, Jon Fosse a declarat că pentru el este o mare onoare, scrie AFP.

JON FOSSE, câștigător al premiului Nobel pentru literatură 2023: "Stau aici și mă simt puțin amorțit, dar, bineînțeles, foarte fericit pentru marea onoare. Cred că sunt implicat de zece ani în discuția despre Premiul Nobel. Sunt obișnuit cu entuziasmul din jurul lui, dar nu sunt obișnuit să-l primesc. A fost neașteptat să-l primesc anul acesta. "

Primul său roman, "Roșu, Negru", a fost publicat în 1983, iar succesul ca scriitor l-a atins prima dată în 1989, cu romanul "Casa de bărci". Legat de stilul său, Jon Fosse, în vârstă de 64 de ani, a declarat anterior că a fost aproape de moarte, din cauza unui accident, pe când avea șapte ani. Acest moment a avut un mare impact asupra scriiturii sale. El este cel mai interpretat dramaturg norvegian, după Henrik Ibsen.

Premiul Nobel constă într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de un milion de dolari.

În 2022, premiul Nobel pentru literatură a fost oferit scriitoarei franceze Annie Ernaux.

Săptămâna premiilor Nobel 2023 a început luni, cu decernarea premiului pentru Medicină. Marți a fost acordată distincția pentru Fizică, iar miercuri - pentru Chimie. Mâine va fi oferit premiul Nobel pentru Pace. Premiul pentru economie va fi anunțat săptămâna viitoare.

Opinia ta contează. Comentează!