Irina Vlah și Vitalie Dragancea au discutat despre tăierile la buget doar cu aleșii locali ai PSRM
Politic 17 mai 2021, 20:22 | 2558

Vitalie Dragancea, fostul consilier al fostului premier Ion Chicu a fost surprins astăzi în compania bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, într-un local din Vulcănești, la o întâlnire a aleșilor locali ai PSRM. Aceștia ar fi abordat amendamentele bugetului pentru anul curent. Întrunirea a fost filmată de către primarul de Vulcănești, Victor Petrioglu, indignat că decizii importante pentru localitate sunt luate fără prezența responsabililor de la primărie. Deranjat de filmări, Dragancea l-a amenințat pe Petrioglu cu o răfuială fizică.

Irina Vlah și Vitalie Dragancea au venit la o cafenea din Vulcănești, pentru a discuta cu aleșii PSRM despre tăierile la buget, votate acum o săptămână de 18 deputați din Adunarea Poporului, loiali bașcanului, anunță primarul de Vulcănești.

VICTOR PETRIOGLU, primarul de Vulcănești: "Doamna bașcan, împreună cu câțiva consilieri socialiști de la Vulcănești discută acum bugetul orașului nostru într-o cafenea din Vulcănești. Nu este prezent primarul, viceprimarul și niciun specialist de la primărie. Doar bașcanul, consilierii PSRM și șeful Direcţiei finanţe a Găgăuziei."

La întâlnire au mai fost prezenți deputatul socialist Grigore Uzun și președinte Consiliului raional Vulcănești, Vladimir Cernev. Acesta i-a dat bașcanului un buchet de flori. După întâlnire, Petrioglu a încercat s-o abordeze pe Vlah, reproșându-i că „bugetul trebuie discutat la primărie”, moment în care a intervenit Vitalie Dragancea, deranjat că este filmat.

Fostul consilier al lui Chicu a refuzat să ne spună care a fost scopul acestei întâlniri, pe care el a numit-o privată. La fel, a refuzat să precizeze calitatea lui alături de Irina Vlah. De remarcat că de la o vreme, Dragancea o promovează intens pe bașcan pe rețelele de socializare.

VITALIE DRAGANCEA, ex-consilierul premierului Ion Chicu: "Este o vizită privată. Este o bârfă zvonul legat de orice funcție publică. Sunt curios: ce problemă ați găsit că am fost prezent la o întâlnire ori alta? Dacă voi fi consilier al unei persoane publice, veți afla neapărat."

Ulterior, am aflat că întâlniri similare au avut loc în mai multe sate din același raion - la Cișmichioi, Carbalia și Etulia, unde Irina Vlah a discutat cu aleșii locali despre buget, lucru confirmat chiar de primari. La toate întâlnirile a fost prezent și Dragancea.

VITALII CEACHIR, primarul satului Carbalia: "La întâlnirea cu Irina Vlah s-a discutat bugetul? - Da. - În cazul vostru au fost prezenți și reprezentanții primăriei? - Da, au fost toți reprezentanții: contabilul-șef, colectorul de impozite, secretarul și consilierii au fost. - Cum s-a prezentat Dragancea?- Nu știu. El nu s-a prezentat."

O situație similară celei de la Vulcănești a avut loc la Cișmichioi, unde la întâlnirea cu bașcanul, aleșii locali au decis să invite presa și locuitorii satului. La vederea camerelor de filmat, Irina Vlah a decis că întâlnirea trebuie să aibă loc într-un loc mai discret, departe de ochii publicului.

SOFIA JECOVA, primarul satului Cișmichioi: "Când au fost pornite camerele de filmare, Irina Vlah a spus că întâlnirea va fi fără presă, fără camere. - Ea a spus că este o întâlnire de lucru, de aceea a propus consilierilor și primarului să meargă în cabinet. Socialiștii au mers cu dânsa, eu și lucrătorii primăriei am rămas în sală împreună cu cei care ne-au ales."

Primarul satului Cișmichioi susține că modificările la buget promulgate de autoritățile din Comrat vor afecta localitatea, pe care o conduce.

SOFIA JECOVA, primarul satului Cișmichioi: "Ei ne-au pus în fața faptului că iluminarea stradală nu va mai fi finanțată, stațiile de pompieri vor fi achitate pe o treime, copii nu vor fi hrăniți la școală."

Am sunat-o pe Irina Vlah pentru o reacție, dar ea nu ne-a răspuns. Bugetul autonomiei găgăuze pentru anul curent a fost aprobat la începutul lunii mai, fără dezbateri publice, cu votul a 18 deputați loiali bașcanului. Documentul a fost criticat dur de opoziție, fiind numit „antipopular”. În urma tăierilor, au fost sistate mai multe proiecte sociale, gestionate de primării. Săptămâna trecută, zece primari au mers la Comrat să-i reproșeze bașcanului modificările efectuate, dar nu au fost primiți în audiență.

Opinia ta contează. Comentează!