Contractele de pe piața bursieră de grâu de la Chicago Board of Trade au crescut cu aproape 4%
Economic 25 iulie 2022, 20:29 | 504

Prețul grâului a crescut puternic astăzi, după ce rachetele rusești au lovit în weekend portul Odesa, la doar o zi după ce la Istanbul a fost semnat Acordul privind deblocarea exporturile de cereale din Ucraina. Moscova insistă că Națiunile Unite ar trebui să asigure eliminarea restricțiilor asupra exporturilor rusești pentru ca ”acordul de cereale” să funcționeze.

Contractele de pe piața bursieră de grâu de la Chicago Board of Trade au crescut cu aproape 4%, până la 7,86 dolari pe bushel, recuperând o mare parte din terenul pierdut după semnarea acordului. Rusia a bombardat sâmbătă Portul Odesa, la doar o zi după ce a semnat acordul cu ONU, Turcia și Ucraina, privind deblocarea exporturilor de cereale prin port. Moscova a confirmat că lovitura a fost executată de forțele ruse. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat „fără echivoc” atacul asupra Odesei. Petro Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol, a publicat un clip care ar arăta cum forțele de ocupație rusă fură camioane întregi de grâu ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, neagă faptul că loviturile cu rachete de croazieră asupra Odesei ar avea vreun impact asupra exportului de cereale.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că exportul de cereale ucrainene pe cale maritimă ar putea fi oprit dacă „se întâmplă ceva în Marea Neagră”. Kievul anunță că Ucraina se așteaptă să înceapă exporturile de cereale pe cale maritimă din această săptămână, mai întâi de la Cernomorsk.

După ce acordul privind condițiile de export de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră a fost semnat vinei, nu a existat nicio declarație oficială cu privire la momentul în care mecanismul prevăzut în acest document va începe să funcționeze.

Opinia ta contează. Comentează!