Orașul ucrainean Harkov a fost și este unul dintre cele mai afectate de război
Externe 1 iulie 2022, 19:38 | 1081

Orașul Harkov este unul dintre cele mai afectate de război. Un cartier numit Saltovka a fost șters de pe fața pământului. Rușii au lansat acolo mii de rachete și obuze, în timp ce militarii ucraineni l-au utilizat pe post de fortăreață pentru a apăra întreg orașul și chiar estul Ucrainei. Trimisul nostru special, Dumitru Garcaliuc, a reușit să comunice cu voluntarii batalionul ”Kraken”, cei care au oprit ofensiva ocupanților.

Cândva era un cartier rezidențial plin prosperitate. Acum, doar ruine. Oamenii din Saltovka nu și-ar fi recunoscut casa, dacă ar fi revenit aici astăzi.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Aici, în primele două luni. pentru evenimentele care au avut loc aici. Echipa noastră de filmare a fost însoțită de militari ucraineni. Este vorba despre batalionul numit „Kraken”, în care s-au înrolat peste 1000 de veterani. În 2014, ei au luptat în regimentul Azov, în Donbas."

EVGHENII, „VIKING”, militar ucrainean, batalionul „Kraken”: "Oameni, care se știau între ei până la război, care comunicau pe timpul războiului din Donbas... Înțelegeam că dacă se începe un nou război în toată amploarea, ne vom aduna și vom decide ce facem. Astfel a apărut prima formațiune de militari."

Pe 25 februarie au intrat în luptă cu rușii. Altă opțiune pur și simplu nu exista.

EVGHENII, „VIKING”, militar ucrainean, batalionul „Kraken”: "Este o chestiune de principiu a fiecărui cetățean ucrainean. Nu poți ceda ce-i al tău. Nu luăm nimic străin. Doar apărăm ce e al nostru. Când la cimitir am mai mulți prieteni decât în cartea de telefoane, nu pot altfel."

Luptele au fost intense. Cartierul rezidențial e făcut una cu pământul. Nicio clădire nu a rămas întreagă. Comandirii batalionul „Kraken” sunt acum în prizonierat, în Rusia.

Localnicii au fost duși în adăposturi sigure. Cei care au rămas aici pot fi numărați pe degete.

Acest bătrân iese în fiecare zi afară să respire aer curat. Vede doar orori ale războiului. Condițiile de viață însă îl interesează cel mai puțin. Principalul e să reziste militarii, să-i apere patria, spune el.

Anterior, militarii utilizau blocurile de locuințe pe post de fortărețe de apărare.

EVGHENII, „VIKING”, militar ucrainean, batalionul „Kraken”: "Unde să ies? Poate să merg în câmp în fața lor? Ei să vină cu tancurile, iar eu în câmp să fiu? Ce îmi rămâne să fac? Să ies și să mor, sau să-mi apăr orașul? Există priorități."

Despre nazismul din Ucraina, despre care vorbește mereu Moscova, militarii spun că în așa ceva cred doar rușii.

EVGHENII, „VIKING”, militar ucrainean, batalionul „Kraken”: "Este un mit, pe care l-au creat rușii, pentru a avea un demon cu care să poată lupta. Ei nu pot uita nicicum cel de-al Doilea Război Mondial, care încă puțin și va avea 100 de ani. Nu a fost doar victoria lor. Acolo toți au luptat. 60% dintre sovieticii care au luptat au fost ucraineni. Toți uită despre asta. Mereu „mi-a plăcut” cum rușii vorbesc despre creștinism, biserică... Cât de sfinți și credincioși sunt, iar apoi aceeași oameni se bucură de copiii decedați, oamenii uciși."

Militarii batalionului Kraken spun că dețin informații, conform cărora ocupanții ar planifica în viitorul apropiat să încerce din nou să ocupe Harkovul, așa că nu se grăbesc să plece din zonă. Dar speră de data aceasta să le poată oferi un răspuns pe măsură rușilor și orașul în care trăiesc două milioane de oameni să sufere mai puține pierderi.

Opinia ta contează. Comentează!