Image-Description
Ministerul Finanțelor promite majorări a salariilor de 6-10% pentru bugetari, în 2020
Economic 7 noiembrie 2019, 13:59 | 1978

Proiectul bugetului pentru 2020 prevede o creştere a salariilor, anul viitor, pentru angajaţii din sectorul bugetar cu 6-10%, a anunțat ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţa, într-o şedinţa cu şefii direcţiilor de finanţe din administraţia publică locală.

Natalia Gavriliţa spune că bugetul pentru anul 2020 va fi unul al „solidarităţii”, care ar înseamna creşteri salariale pentru majoritatea angajaţilor plătiți de la buget, dar şi prestaţii sociale mai mari pentru persoanele cu cele mai reduse venituri. În acest sens, ar urma să fie extinse programele de asistenţă socială. Astfel, alocațiile sociale pentru perioada rece a anului ar urma să fie majorate de la 350 până la 500 de lei. De asemenea, este prevăzut un nou program de susţinere a pensionarilor cu venituri mici pentru plata energiei electrice.

"Creşterea veniturilor populaţiei este o prioritate a Guvernului şi, atâta timp cât vom avea o creştere a productivităţii şi, respectiv, a veniturilor la buget, suntem decişi să continuăm creşterea salariilor", susține Natalia Gavriliţa.

Potrivit ministrei Finanțelor, unele categorii de bugetari, cum ar fi primarii, directorii şi directorii-adjuncţi de şcoli, bibliotecarii, bucătarii, pompierii şi militarii ar trebui să benefcieze de creşteri salariale de le 400 până la 2500 lei.

Gavriliţa afirmă că proiectul bugetului pentru 2020 prevede o autonomie financiară locală mai mare, prin creşterea defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Astfel, dacă până acum localităţile rurale primeau 75% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, începând cu anul viitor acestea vor primi 100%, iar oraşele şi municipiile - 50%.

Opinia ta contează. Comentează!