UE intenţionează să instituie interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele pentru o serie de aliaţi ai lui Putin
Externe 22 februarie 2021, 19:58 | 1330

Uniunea Europeană este gata să impună sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt. Este o replică la încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi. Potrivit Reuters, sunt vizate patru persoane - şeful comitetului de anchetă rus, șeful penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale şi procurorul general al Rusiei. Berlinul insistă pe sancţiuni mai drastice împotriva Moscovei.

HEIKO MAAS, ministrul german de externe: "Astăzi vom discuta dacă putem aduce un ordin la Bruxelles pentru a reimpune sancțiunile împotriva Rusiei după condamnarea lui Alexei Navalnîi, care va fi trimis să execute pedeapsa într-un lagăr de muncă. Sunt favorabil de a dispune pregătirea de sancţiuni suplimentare, a unor liste cu persoane concrete. În același timp, căutăm metode de dialog cu Moscova. Rusia trebuie să aplaneze mai multe conflicte de ordin internațional."

Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi, care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației UE: "Membrii consiliului trebuie să decidă care este următorul pas, dar acesta va include cu siguranță sancțiuni împotriva Rusiei."

DAVID STULIK, Centrul European de Valori pentru Politica de Securitate: "Rusia ar putea să realizeze că Uniunea Europeană are limitele ei, pe care nu le va încălca. Asta va fi o surpriză pentru Rusia, fiindcă ar putea afla că „politica lor de cacealma” nu mai funcționează."

Potrivit unor observatori independenţi ruşi, trimiterea lui Navalnîi într-un lagăr de muncă echivalează cu moartea. Autorităţile ruse l-ar putea elimina fizic pe opozant în lagăr, scrie ”Novaya Gazeta”. Aleksei Navalnîi a fost arestat la revenirea sa la Moscova, în ziua de 17 ianuarie, din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în luna august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar. Navalnîi a fost condamnat, sâmbătă, în apel, la doi ani şi şase luni de închisoare, după ce instanţa a transformat o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare într-un dosar de fraudă datând din 2014 într-o sentinţă fermă pentru încălcarea controlului judiciar.

Opinia ta contează. Comentează!