După vizita în Taiwan a Nancy Pelosi, China desfășoară non-stop exerciții militare în jurul Taiwanului
Externe 9 august 2022, 20:25 | 515

China desfășoară non-stop exerciții militare, iar ministrul de Externe de la Taipei a declarat astăzi că scopul Beijingului este de a invada Taiwanul. "China își propune să controleze Mările Chinei de Est și de Sud prin Strâmtoarea Taiwan", a punctat oficialul. Tensiunile în Asia se mențin și după o săptămâna de la vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi.

Într-o conferință de presă, oficialul de la Taipei a declarat că ambițiile geostrategice ale Chinei se extind dincolo de Taiwan. China a folosit exercițiile din manualul său militar pentru a pregăti invazia Taiwanului: desfășoară exerciții militare la scară largă și lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și constrângere economică în încercarea de a slăbi moralul public din Taiwan, a precizat ministrul taiwanez de externe.

JOSEPH WU, ministru de Externe al Taiwanului: "Cu alte cuvinte, intenția reală a Chinei din spatele acestor exerciții militare este de a modifica status quo-ul în strâmtoarea Taiwan și în întreaga regiune."

China încearcă în mod clar să descurajeze alte țări să se amestece în încercarea sa de a invada Taiwan, a adăugat Joseph Wu.

El a făcut aceste declarații în contextul tot mai tensionat în Asia în urma vizitei șefei Camerei Reprezentanților din Statele Unite la Taipei. Faptul că Nancy Pelosi a mers în Taiwan a înfuriat Beinjingul, care a calificat vizita drept un amestec în afacerile interne ale Chinei.

Chiar dacă Washingtonul a declarat în repetate rânduri că nimic nu s-a schimbat și că respectă în continuare politica „unei singure Chine”, ministrul de Externe al Chinei a avertizat că toți cei care ofensează China vor fi pedepsiți. China a anunțat că stopează cooperarea cu Statele Unite în mai multe domenii și a recurs și la sancţiuni economice împotriva Taiwanului.

Taiwanul este o democrație liberală, pluripartită. Este unul din motivele, pentru care Statele Unite, deși nu recunosc independența insulei, sprijină status quo-ul actual. China consideră Taiwanul o provincie separatistă și a promis că o va recupera cu forța dacă va fi necesar. Taiwanul deține un cvasi-monopol mondial asupra industriei cipurilor, producând 92 % dintre cipurile şi semiconductorii din întreaga lume.

Opinia ta contează. Comentează!