La “Combinatul Servicii Funerare” se vând sicrie cu un așa-numit geam pentru oamenii morți de COVID-19
Social 27 noiembrie 2020, 19:28 | 26342

În nouă cimitire din orașul Chișinău nu mai sunt locuri de înhumare a răposaților. Numărul celor morți a crescut începând cu luna iulie, dar nu toate decesele sunt asociate noului coronavirus, spun autoritățile. Într-un fel sau altul, acum sunt solicitate sicriele cu un așa-numit geam, confecționate anume pentru persoanele care au decedat din cauza virusului.

La întreprinderea municipală “Combinatul Servicii Funerare” se vând sicrie de tot felul. Mai nou, aici sunt comercializate sicrie cu un așa-numit geam, în care sunt înmormântați oamenii morți de COVID-19. Am reușit să filmăm un singur sicriu de acest fel, pentru că celelalte au fost vândute.

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: "O bună parte din sicrie acum sunt confecționate cu acea ferestruică, unde se vede doar fața defunctului, pentru că acum nu se mai permite deschiderea sicriului și respectiv oamenii când își iau rămas bun preferă să vadă totuși persoana dragă, care pleacă. Cu referire la comerț nu pot să vă spun că au crescut prea mult, pentru că avem mulți concurenți, care practică aceleași servicii de a comercializa cu rechizitele funerare."

Angajații întreprinderii se ocupă și de transportarea răposaților de la morgă la domiciliu sau îi duc direct la groapă.

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: "Acum o bună parte de persoane care mor în urma COVID-ului sunt imediat transportați de la morgă direct la cimitir, nu mai are loc transportarea defunctului pe la case sau localuri. Noi acum vedem cauza, până acum era doar acel cod, dar acum când este vorba despre Covid o vedem și noi în certificate. E normal să fim informați pentru protecția noastră, a muncitorilor."

În cele zece cimitire municipale, administrate de “Combinatul Servicii Funerare” se fac mai multe înhumări comparativ cu anul trecut. Acest fenomen a fost observat începând cu luna iulie, iar în lunile următoare a tot crescut numărul decedaților. De exemplu, în luna octombrie anul trecut, în cele zece cimitire municipale au fost înhumați 314 oameni, iar în anul curent - 600. Dintre aceștia, 129 au murit din cauza COVID-19.

LUDMILA BOȚAN, directoarea Întreprinderii Municipale: "A crescut numărul decedaților. Spațiul liber nu mai avem la celelalte 9 cimitire deci se efectuează înhumările în aceleași morminte și practic facem tot posibilul ca să înhumăm doar membrii familiei lor. În rest, ceilalți merg doar la Sfântul Lazăr. Acum avem acele 37 de hectare, din terenul comunei Grătiești, în care se efectuează înhumările masive. Nu pot să spun că majoritatea sunt cauza COVID-ului."

Pentru înhumări sunt acum disponibile 27 de hectare din terenul comunei Grătiești.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie