După câteva săptămâni în care carburanții s-au scumpit constant, ANRE a decis să explice jurnaliștilor de ce cresc prețurile
Economic 21 septembrie 2021, 19:45 | 3245

După câteva săptămâni în care carburanții s-au scumpit constant, reprezentanții ANRE au decis să iasă astăzi cu explicații în fața presei. Ei spun că, dacă nu era aplicată plafonarea prețurilor, litrul de benzină ar fi costat acum 23 de lei. O reducere a prețurilor este imposibilă - spun ei - întrucât acestea sunt dictate de cotația petrolului la bursele internaționale și de impozitele, taxele și cheltuielile importatorilor.

La două săptămâni de la aplicarea legii modificate vizând piața produselor petroliere, unul dintre directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică a încercat astăzi să convingă jurnaliștii că recentele scumpiri la pompă nu au nici o legătură cu noile reglementări. Potrivit lui Eugen Carpov, dacă nu intra în vigoare legea respectivă, prețul litrului de benzină ajungea astăzi la 23 de lei.

EUGEN CARPOV, director al ANRE: "Dacă această lege actuală, era aplicată nu din iunie, dar din ianuarie 2021 ătre 11 iunie, dacă prețul la pompă dacă ar fi fost reglementat de ANRE era să fie 19,65. Vedeți că practic există o diferență de un leu, comparativ cu modalitatea curentă de calcul. Același lucru pot să îl demonstrez și pe motorină, este și mai evident. Dacă am urma această curbă de aici, am toată siguranța, în baza analizelor pe care le-am făcut noi în interior, că curba respectivă, dacă prețurile erau stabilite de companiile petroliere, avea să ajungă și la 23 lei prețul litru pe benzină."

Carpov a mai comunicat că ANRE elaborează acum o aplicație ce le va permite șoferilor să identifice stațiile PECO cu cel mai bun preț la carburanți. Așa cum scumpirea carburanților lovesc direct în agricultori, Carpov le-a sugerat fermierilor să utilizeze prevederile legale și să importe singuri motorină, evitând suprataxarea.

EUGEN CARPOV, director al ANRE: "Reiterez adresarea către agricultori: examinați această posibilitate care vă oferă șansa să importați produse petroliere direct, pentru activitățile pe care le aveți și să nu suportați costuri adiționale care țin de procurarea din rețea, procurarea de la importatori."

Amendamentele la Legea vizând piața produselor petroliere au intrat în vigoare pe 2 septembrie, concomitent cu o nouă metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți. Potrivit acesteia, ANRE stabilește zilnic plafonul maxim de comercializare a benzinei A-95 și a motorinei. În această perioadă, benzina s-a scumpit cu aproximativ 70 de bani, iar motorina – cu 60 de bani litrul. Pentru mâine, ANRE a stabilit noi prețuri-plafon la carburanți. Benzina cu cifra octanică A-95 se va ieftini cu șase bani și va ajunge la 20 de lei și 86 de bani litrul, iar motorina se scumpește cu trei bani și va putea fi cumpărată cu cel mult 16 lei și 88 de bani litrul. Prețurile pentru celelalte tipuri de combustibil sunt stabilite individual de către petroliști.

Opinia ta contează. Comentează!