O echipă Jurnal TV a vizitat satul Schinoasa, Călărași să vadă cum trăiesc localnicii
Social 26 ianuarie 2021, 20:17 | 14450

Secolul XXI. Republica Moldova - țară asociată la UE. Sate din inima țării - fără curent electric. Oamenii stau la lumina candelei și se încălzesc cu toate hainele ponosite găsite prin casă. Pentru ei, apa curată este un lux. De obicei, beau apă cu lut și nisip. Vorbim de satul Schinoasa - o localitate din raionul Călărași, situată la aproximativ 60 de kilometri de capitală. Tot ce le-a mai rămas în sat este un magazin foarte mic. În rest - nimic. Nici școală, nici grădiniță, nici punct medical. Colegul meu Adrian Prodan a mers acolo să vadă cum trăiesc localnicii.

Sărăcia se simte de la marginea satului, de la lătratul sec al unui câine. Nu departe de el, vedem doi frați - unul de doi și altul de șapte ani, rămași singuri acasă.

Pe măsură ce înaintezi în interiorul satului, te ia groaza - bătrâni săraci lipți pâmântului și locuințe fără curent electric.

Pe ulițele din sat - nicio palmă de asfalt.

Apă de băut, aduc tocmai din vale. De la o singură fântână se alimentează aproape tot satul. Mai merg și în localitea vecină.

Un sat uitat de lume. Tot ce au acolo - e un magazin. În rest - nimic.

Primarul comunei Țibirica, Călărași, din care face parte și satul Schinoasa, susține că oamenii sunt vinovați că tăiesc greu. Totuși, el susține că anul acesta localitatea va fi asigurată cu apă potabilă, după ce va fi săpată o fântână arteziană.

ION IURCU, primarul comunei Țibirica, raionul Călărași: "De ce trăiesc greu, pentru că nu vor să muncească. Sunt oferte de lucru legale, dar ei nu vor. Mai bine merg la negru ca să nu achite impozite la stat sau să stea acasă și să primească ajutoare sociale. Și dacă vin cu ajutoiare, nu le place ce le aduce. Vor ceva mai bun sau ceva mai mult. Noi îi susținem fiananciar și material, dar nu putem la orice pas."

Oficial, satul Schinoasa are 380 de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie