O judecătoare din cuaza căreia RM a fost condamnată la CEDO, ar urma să fie promovată la CSJ
Justiţie 3 martie 2021, 15:21 | 1338

Deputații din coaliția majoritară PSRM-Șor din Comisia juridică a Parlamentului au avizat pozitiv proiectul privind numirea mai multor judecători la Curtea Supremă de Justiție, inclusiv a Tamarei Chișca Doneva. Judecătoarea, din cauza căreea Republica Moldova a fost condamnată de CEDO să plătească 70 de milioane de lei, ar urma să fie promovată în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, fiind responsabilă de domeniul civil, comercial și de contencios administrativ. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, membru al comisiei parlamenatare, susține că ”o astfel de decizie este sfidătoare și reprezintă o dovadă clară că majoritatea PSRM-Șor funcționează perfect”.

Pentru promovările de la Curtea Supremă de Justiție au votat reprezentanții PSRM-Șor din comisia parlamentară, dar și deputatul neafiliat, susținător al acesteia, Eugeniu Nichiforciuc.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Un subiect atât de important, de interes public, s-a discutat cu ușile închise pentru că nu s-a asigurat transmisiunea live. Decizia este o dovadă că majoritatea PSRM-Șor funcționează, mai ales când vine vorba de promovarea unor persoane în funcții. Cu probleme de integritate. În al doilea rând, sistemul de justiție, urmare a acestei numiri, va avea mult de suferit pentru că astfel de decizii induc în societate, dar și în sistemul de justiție, impresia că nu contează integritatea, nu contează dosarele pe care le examinezi și ce decizii dai."

Litvinenco a mai spus că reformarea și curățarea sistemului de justiție printr-o astfel de decizie este imposibilă. În luna februarie 2020, fostul premier, afiliat socialiștilor, Ion Chicu, i-a criticat dur pe judecători, inclusiv pe Tamara Chișca-Doneva, din cauza cărora Republica Moldova a fost condmnată la CEDO în dosarul ”Gemeni” și a fost obligată să achite companiei păgubite daune de 70 de miliaone de lei.

ION CHICU, fost prim-ministru: "Condamnarea în 2011 a venit ca urmare a deciziei unor îmbrăcați în mantie de judecător pe nume Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobîneanu, Tatiana Vieru și Sveatoslav Moldovanu. Anume acești indivizi, contrar Constituției și oricăror principii ale dreptului, au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a Curții Supreme de Justiție din 2004, în privința unui conflict între companiile private, proprietari ai complexului comercial ”Gemeni”."

Tot atunci fostul premier Chicu a cerut Procuraturii Generale să inițieze o cauză penală în privința respectivilor judecători. Anterior, judecătoarea Tamara Chișca-Doneva a declarat că decizia luată în cazul ”Gemeni” a fost una corectă. Precizăm că la ședința de astăzi a Comisiei juridice a Parlamentului au fost avizate pozitiv și alte promovări la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de numirea Nadejdei Toma în funcția de vicepreședinte al CSJ - Colegiului penal - și a Oxanei Robu și a lui Ghenadie Plămădeală - judecători ai CSJ. Pe de altă parte, numirea Alionei Miron, judecătoarea care a participat la întrunirea consultativă cu președintele Maia Sandu, a fost respinsă.

DINU PLÂNGĂU, deputat al Platformei DA: "Prestația domnei Aliona Miron a fost una extrem de bună, doar că s-a întrebat - de ce a particpat la o ședință cu președinta Republicii Moldova? Cumva s-a întors înapoi proiectul de hotărâre la CSM pe motive nu știu sau alte candidaturi. Aveai impresia că se operează cu politică de a face zarvă pe subiectele respective."

Ulterior, a ieșit la declarații și președintele Comisiei juridice, deputatul socialist Vasile Bolea. Acesta nu a combătut acuzațiile celor doi deputați. A spus doar că ședința nu a fost una cu „ușile închise”, ci a fost doar parțial restricționată din cauza faptului că au fost vociferate unele informații secrete de la SIS privind profilul judecătorilor analizați. Decizia Comisiei Juridice privind promovarea judecătorilor la Curtea Suprempă de Justiție urmează a fi aprobată și de către Parlament, în ședința plenară de mâine, pentru a intra în vigoare.

Opinia ta contează. Comentează!