Metsola: Moldova este Europa
Politic 22 mai 2023, 19:51 | 637

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va face Europa mai puternică. Moldova este Europa și invers, a spus de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Ea a participat la Adunarea „Moldova Europeană” la invitația președintelui Maia Sandu. Șefa statului a declarat în discursul său că până în anul 2030, țara noastră trebuie să fie membru cu acte în regulă al blocului comunitar.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Moldova este parte a familiei europene. Această familie va fi mereu cu voi. Moldova nu este singură. Mereu puteți să contați pe sprijinul Parlamentului European. Și unii colegi de-ai mei sunt astăzi aici. Noi suntem mândri!"

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Moldova trebuie să fie membru al Uniunii Europene. Moldovenii trebuie să fie europeni nu doar prin valori, ci și în acte. Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, au vrut să fim dependenți, să înghețăm, dar noi am rezistat. Noi suntem rezistenți, am rămas o țară cu oameni liberi, democratică, o țară care își merită locul în Uniunea Europeană."

Direct de la Washington, alături de cetățenii Republicii Moldova a venit și eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

SIEGRFIED MUREȘAN, deputat în Parlamentul European: "Astăzi, Republica Moldova se bucură de încrederea Uniunii Europene, primește mai mult sprijin ca niciodată. Dar neapărat trebuie să continuăm."

Pe scena din Piața Marii Adunări Naționale au urcat personalități notorii din Republica Moldova pentru a promova vectorul european și pentru a spune de ce țara noastră trebuie să fie parte a blocului comunitar.

EUGEN DOGA, compozitor: "Noi suntem Europa, casa noastră este Europa, să ne trăiești, dragă Europă. Vom cânta Europa cât va fi lumea și pământul, fiindcă este casa noastră. Aici ne este locul, în Europa."

TATIANA ȚÂBULEAC, scriitoare: "Europa este un mod de viață care se învață. Europa este felul în care țara alege să-și educe copiii, să aibă grijă de bătrâni, felul în care o țară respectă legea și îi pedepsește pe criminali, drepturi și șanse egale, nu ajutoare și împrumuturi. Asta îmi doresc și îi doresc Moldovei."

ANASTASIA NICHITA, campioană mondială la lupte: "Nimic nu se compară cu condițiile europene. Am această experiență fiind plecată des în cantonamente. Și văd săli performante, centre de reabilitare. Nu mai zic de premiile motivante. Sunt sigură că dacă vom avea toate condițiile acasă, Republica Moldova va străluci și mai des pe podiumurile olimpice."

Ulterior, participanții la Adunarea „Moldova Europeană” au adoptat unanim o Rezoluție. Prin acest document se cere modificarea Constituției Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la UE. Totodată, în rezoluție este solicitată deschiderea negocierilor de aderare și consolidarea instituțiilor statului pentru a adera la blocul comunitar.

ANDREI SOCHIRCĂ, artist al poporului: "Aderarea la Uniunea Europeană este unica cale ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate și este unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova, care va permite generațiilor să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită."

Adunarea „Moldova Europeană” s-a desfășurat în preajma Summitului Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova pe 1 iunie.

Opinia ta contează. Comentează!