„Energocom” a cheltuit în trei luni cel mai mare credit acordat de BERD
Economic 12 ianuarie 2023, 15:27 | 831

Întreprinderea de stat Energocom a valorificat integral, în trei luni, creditul de 300 de milioane de euro, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii au fost folosiți la procurarea gazelor naturale de pe piețele externe pentru stocare în depozitele subterane din România și Ucraina. Întreprinderea nu divulgă volumele exacte de gaze depozitate, dar dă asigurări că rezervele vor acoperi lejer întregul necesar pentru această iarnă.

Acest credit de 300 de milioane de euro este cel mai mare împrumut acordat de BERD Republicii Moldova, care a fost utilizat într-un timp atât de scurt.

COMUNICATUL ENERGOCOM: "Prima tranșă, de 100 de milioane de euro, în cadrul realizării Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie. Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie. Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaz, inexistente până în toamna anului trecut."

Prețul mediu de achiziție a gazelor a constituit 964 de euro pentru o mie de metri cubi, iar în acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare. Energocom nu a oferit date exacte despre volumul de gaze naturale procurat, dar susține că este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă. Întreprinderea precizează că pentru realizarea proiectului au fost organizate, conform regulilor BERD, peste o sută de runde de licitație. În cadrul acestora au parvenit oferte de livrare a gazelor în diferite puncte de intrare, inclusiv în punctul de intrare Iași-Ungheni, fiind astfel utilizat gazoductul Iaşi-Chişinău. 

PRECIZAREA ADMINISTRAȚIEI ”ENERGOCOM”: VICTOR BÎNZARI, directorul interimar al Energocom: "Acest proiect ne-a ajutat să devenim mai independenți energetic, diversificându-ne sursele de aprovizionare. Întreaga cantitate de gaze a fost procurată din surse și de la traderi din UE. De asemenea, pentru Republica Moldova a fost utilă preluarea practicilor europene în domeniul achizițiilor."

Anterior, se estima că cele 300 de milioane de euro oferite de BERD ar putea fi suficiente pentru a procura până la jumătate de miliard de metri cubi de gaze naturale.

Opinia ta contează. Comentează!