Marea Britanie și Uniunea Europeană au decis să continue negocierile privind un acord post-Brexit
Externe 14 decembrie 2020, 16:09 | 1606

Marea Britanie și Uniunea Europeană au decis duminică să continue negocierile privind un acord post-Brexit. Premierul Boris Johnson a avertizat însă că „cel mai probabil scenariu” rămâne ieșirea definitivă a regatului din spațiul comunitar pe 1 ianuarie 2021, fără un acord. Dacă nu se ajunge la un acord post-Brexit, relațiile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se vor desfășura în baza regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

URSULA VON DE LEYEN, președinta Comisiei Europene: "În ciuda epuizării în urma unui an de negocieri și în ciuda faptului că s-au depășit mai multe termene limită, ambii credem că merită în acest moment să mai facem un efort."

Lipsa unui acord înseamnă noi taxe pe importuri și multă birocrație, totul pe fundalul unei profunde crize economice, provocată de pandemie. Două subiecte trebuie disputate: drepturile de pescuit în apele teritoriale britanice și regulile concurenței.

DOMINIC RAAB, ministru al afacerilor externe: "Așteptările sunt mari ca să mai putem continua discuțiile. Va fi nevoie de un angajament la nivel politic ca să putem persista cu aceste două probleme cheie."

Deși au loc discuții, premierul Marii Britanii este pregătit pentru încheierea fără acord a tranziție post-Brexit.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii: "O să vedem ce putem face, dar între timp, fiți gata! Avem încredere, iar pe 1 ianuarie 2021 ne pregătim de termenii Organizației Mondiale a Comerțului, dacă va fi nevoie."

În prima instanță, cel mai multe de suferit va avea Marea Britanie, care riscă să se confrunte, pentru început, cu o lipsă de bunuri din cauza noilor obstacole în calea importurilor din Uniunea Europeană.

În sudul Marii Britanii sute de tiruri așteaptă să intre în regat și au blocat drumul spre portul Denver. Pe 31 decembrie expiră perioada de tranziție către Brexit, iar regulile Uniunii Europene nu vor mai fi obligatorii.

Opinia ta contează. Comentează!