POPESCU: Summitul Comunității Politice Europene este cel mai important eveniment de politică externă de la independență încoace
Politic 25 mai 2023, 15:34 | 571

Summitul Comunității Politice Europene este cel mai important eveniment de politică externă, de la independență încoace. Declarația aparține ministrului de Externe, Nicu Popescu. Potrivit lui, mulți dintre șefii de stat și de guvern din blocul comunitar se vor afla pentru prima oară la Chișinău, ceea ce reprezintă o oportunitate istorică pentru a fortifica rolul Republicii Moldova în familia europeană. ”Este o investiție care își merită efortul”, afirmă experții străini.

NICU POPESCU ministrul de Externe: "Acest summit ne va da energie să avansăm pe foarte multe dosare de importanță majoră pentru Republica Moldova, pentru încă mult timp înainte. Mai aproape de summit noi vom veni cu listă concretă de inițiative relevante pentru Republica Moldova, care au fost sau urmează a fi anunțate în marja acestui summit."

Deși în ultimii 30 de ani Republica Moldova a trecut prin mai multe faze complicate de izolare, de incapacitate de a convinge și de a atrage prietenii, asistență și sprijin, summitul din 1 iunie oferă posibilitatea de remedia multe lacune în interacțiunea cu partenerii externi, consideră ministrul de Externe. Acum, cel mai important lucru este socializarea, ”pentru a construi punți suplimentare”, a precizat Nicu Popescu.

Faptul că Republica Moldova va găzdui un eveniment cu prezența mai multor lideri influenți și se va afla în lumina reflectoarelor la cele mai redutabile instituții media din lume, va facilita deschiderea ușilor în exterior, spun experții străini. Este și simbolic faptul că Summitul Comunității Politice Europene are loc la hotar cu un război în plină desfășurare.

BORJA LASHERAS, reprezentant al Serviciului European de Acțiune Externă: "Ucraina și Republica Moldova au oferit o nouă semnificație Uniunii Europene. Au redefinit cum ar trebui să arate astăzi Europa."

Oficialii care vor participa la summit vor aborda, în mod special, apărarea și securitatea regională. Urmează a fi făcute anunțuri importante pentru Republica Moldova, a subliniat Nicu Popescu.

NICU POPESCU, ministrul de externe: "Se va discuta tot ce ține de pacea și siguranța pe continentul european. Vor exista grupuri de lucru pe securitate, apărare și pace. Vor urma și câteva anunțuri legate și de Republica Moldova, care vor ține de domeniul securității și apărării."

Discuțiile de la summit vor fi, într-un fel sau altul, în tangență cu rolul agresiv al Rusiei, afirmă unii experți din occident.

JAKOB HEDENSKOG, analist, SCEEUS Stockholm: 'Rusia este o problemă care nu poate fi rezolvată, dar va fi nevoie să fie controlată. Ceea ce facem sau ceea ce nu facem astăzi, afectează și viitorul Rusiei. Cea mai bună metodă de a investi în pace și securitate este să ne asigurăm că Ucrainei îi va reuși să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială."

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, la inițiativa președintelui francez, în cadrul căruia liderii europeni pun în dezbateri soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura pe 1 iunie, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Opinia ta contează. Comentează!