Biden, nemulțumit de Netanyahu
Externe 5 aprilie 2024, 20:03 | 495

Joe Biden i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să încheie fără întârziere un acord pentru o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza. Continuarea sprijinului Statelor Unite pentru operaţiunea din Gaza va depinde de decizii „concrete” pentru protejarea civililor, potrivit Casei Albe, care a făcut referire la o convorbire telefonică între cei doi lideri, joi, la câteva zile după moartea unor lucrători umanitari într-un atac israelian în Fâşia Gaza.

Convorbirea telefonică dintre președintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în cursul căreia Biden a evocat pentru prima dată posibilitatea de a condiţiona sprijinul american pentru Israel, survine pe fondul unei nemulţumiri tot mai mari a Washingtonului faţă de aliatul său, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. „Da, există o nemulţumire în creştere”, a subliniat acesta, întrebat despre starea de spirit a preşedintelui Joe Biden. Potrivit lui Kirby, Statele Unite au cerut Israelului să permită o „creştere spectaculoasă” a ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza, afirmând că doresc să vadă măsuri concrete „în următoarele ore şi zile”.

JOHN KIRBY: "Ceea ce aşteptăm şi sperăm să vedem în orele şi zilele următoare este o creştere semnificativă a ajutorului umanitar, deschiderea de noi puncte de trecere şi o reducere a violenţei împotriva civililor şi cu siguranţă a lucrătorilor umanitari."

Benjamin Netanyahu nu a reacţionat până acum la apelurile sale de a acţiona în faţa catastrofei umanitare din Gaza.

Guvernele din întreaga lume au condamnat atacul israelian asupra lucrătorilor umanitari străini în Gaza, scrie AFP. Armata israeliană a recunoscut miercuri că a făcut „o greşeală gravă”. Potrivit WCK, victimele sunt trei britanici, un american-canadian, un polonez, un australian şi un palestinian.

HERZI HALEVI şeful statului major israelian: "Acest eveniment tragic a fost o greşeală gravă. Este o eroare care a urmat unei identificări greşite noaptea, în timpul unui război, în condiţii foarte complexe. MUSCA Împărtăşim din adâncul inimii doliul familiilor şi al întregii organizaţii World Central Kitchen."

„Un organism independent va investiga evenimentul în profunzime şi va raporta concluziile acestuia în zilele următoare”, a anunţat generalul Halevi.

De la începutul războiului, World Central Kitchen a participat la operaţiuni umanitare, furnizând mese pe teritoriul palestinian, unde majoritatea celor aproximativ 2,4 milioane de locuitori sunt ameninţaţi de foamete, potrivit Națiunilor Unite, citate de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie