Image-Description
Contractul de concesiune a Gărilor și Stațiilor Auto poate fi anulat. Există legături cu Ilan Șor
Economic 25 octombrie 2019, 13:13 | 2115

Contractul de concesionare a Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile Auto” ar putea fi anulat, întrucât concursul a fost viciat în folosul unui anumit grup, declară președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu.

Acesta a prezentat astăzi, 25 octombrie, într-o conferință de presă, concluziile preliminare ale raportului privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. „Gările și Stațiile Auto”, varianta finală a căruia va fi prezentată în următoarea ședință a Parlamentului.

Astfel, potrivit lui Munteanu, Guvernul Filip a restricționat participarea altor participanți la concurs cu impunerea unor condiții abuzive, iar stabilirea taxei de 100 de mii de lei pentru documente de participare la concurs este ilegală.

„Ca și în cazul Air Moldova, totul s-a făcut în folosul unui anumit grup, care deja era pregătit în 47 de zile să dea un răspuns și să prezinte oferta. Au avut acces anterior la toate documentele. Erau create condiții care să avantajeze doar un grup. Avem temeiuri prin care contractul de concesionare poate fi anulat”, a subliniat președintele comisiei. El a adăugat că, concursul de selectare a Parteneriatului Public Privat a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă din SRL „Gările Auto Moderne” – o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, FPC Exfactor SRL – o întreprindere notorie în R.Moldova din domeniul construcțiilor și Luka Muco – un cetățean al SUA.

Igor Munteanu a menționat și faptul că Exfactor, care a decis în 2019 să se retragă, după modelul Air Moldova, are legături cu fugarul Ilan Șor.

Președintele comisiei de anchetă a adăugat că investițiile la care s-a angajat asociația câștigătoare în 2019 nu au fost făcute nici în jumătate.

Cifra de afaceri a companiei „Gările și Stațiile Auto” era 50 de milioane de lei anual, iar rulajul pe conturi - 400 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!