Oamenii ar putea economisi până la 30% din energia electrică, dacă ar utiliza conștient aparatele electrocasnice
Economic 17 septembrie 2021, 15:59 | 7674

Am putea economisi până la 30 la sută din energia electrică, dar și mii de lei, dacă am folosi adecvat aparatele electrocasnice. Asta afirmă experții de la Agenția pentru Eficiență Energetică, care au lansat un sistem interactiv, pentru a-i ajuta pe oameni să reducă esențial consumul de curent.

Sunt sfaturi utile, care ne pot face să reducem consumul de curent cu o treime, susțin specialiștii.

IRINA ȚERIGRADEAN, șef-adjunct Direcția politici, AEE: "Consumul de energie în țara noastră este în jur de 45% în sectorul rezidențial. În UE este 26%, deci consumăm multă energie. Dacă vom fi eficienți, vom avea economii de energie și de gaze emise în seră, vom avea un mediu sănătos."

Experții au lucrat două luni la această aplicație interactivă. Programul poate fi accesat pe site-ul aee.md, unde găsim o casă cu diverse echipamente și aparate. Apăsând pe un ecran de calculator, de exemplu, aflăm că acesta consumă circa 14 la sută din energia electrică de acasă, iar pentru a economisi, e mai bine să utilizăm un laptop cu sistem de eficiență ridicată. Dacă respectăm recomandările, atunci utilizarea lui ne va costa doar 22 lei pe... an.

Experții au încercat să discute și cu oamenii la acest subiect, iar multă lume era bine informată.

Specialiștii insistă să investim în tehnică de calitate și explică de ce.

IRINA ȚERIGRADEAN, șef-adjunct Direcția politici, AEE: "În timp se recuperează aceste investiții, deoarece aveți un dispozitiv de calitate, care consumă mai puțin și este mai bun pentru casă."

Multe persoane în vârstă nu-și permit însă tehnică mai scumpă.

În primăvară, presa scria că prețul energiei electrice pentru consumatorii finali va crește cu aproximativ 25 la sută, întrucât doi operatori mari ar fi semnat contracte de achiziție mai scumpe. Acum o lună, un alt operator a solicitat ajustarea tarifelor, ce ar putea duce la scumpirea energiei electrice cu circa 10 la sută. În ambele cazuri, ANRE a declarat că cel puțin în viitorul apropiat nu există premise pentru majorarea tarifelor la energia electrică.

Opinia ta contează. Comentează!