Familia Ceban, cu tranzacții întortocheate
Politic 11 mai 2018, 19:24 | 7108

Ion Ceban, candidatul socialiştilor pentru funcţia de primar al Chişinăului, o duce bine pe bani europeni sau americani. El stă într-un apartament de 230 de metri pătrați, donat de către părinți, și conduce o mașină, prețul căreia depășește de două ori venitul său pentru anul trecut. Informația se regăsește într-o investigație a Ziarului de Gardă. Potrivit sursei, membrii familiei Ceban sunt implicaţi în proiecte finanţate din occident.

Ion Ceban are 38 de ani și locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi într-un apartament townhouse, pe strada Nicolae Costin, scrie Ziarul de Gardă. Locuinţa de 230 metri pătrați i-a revenit în urma unui contract de donaţie, semnat la 16 decembrie 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul pe 26 aprilie 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de Societatea pe Acțiuni „Coloana Mecanizată Mobilă”. Nu a fost singura tranzacţie dintre familia Ceban şi această companie. Tot pe 26 aprilie 2012, Vasile şi Eugenia Ceban, printr-un alt contract de vânzare-cumpărare, au vândut acestei companii o casă cu teren aferent pe strada Zaikin. La scurt timp, casa familiei Ceban, ridicată încă în perioada sovietică, a fost demolată, în loc fiind ridicat un bloc. Eugenia şi Vasile Ceban, părinţii candidatului PSRM, au trecut, ulterior, într-o casă nouă, construită la Tohatin. Imobilul a fost dat în exploatare în luna mai 2016. Terenul a fost cumpărat de soţii Ceban de la fiica şi ginerele lor, Ana şi Denis Chiriţă. Aceștia au cumpărat terenul încă în martie 2008, pe când aveau 21 şi, respectiv, 29 de ani. Denis şi Ana Chiriţă sunt angajaţi în cadrul proiectului „Tekwill”. Ana este coordonatoarea proiectului Tekwill şi directoare executivă a Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor din Moldova, o organizaţie non-profit creată în 2006 la iniţiativa celor mai mari companii IT din Republica Moldova. Sora și cumnatul lui Ceban gestionează mai multe firme în același domeniu.

Potrivit declaraţiei de avere şi interese pentru anul 2017, familia Ceban a avut venituri de puţin peste 270 de mii de lei, sau 22 de mii 500 de lei lunar. 34 de mii de lei au venit de la Preşedinţie. Pe lângă veniturile soţiei, aproximativ 40 de mii de lei de la Asociația condusă de cumnata sa, în care a activat în 2017, soţii Ceban au obţinut opt mii de lei din dobânzile de la bancă, unde păstrează 185 de mii de lei, încă 90 de mii de lei, după ce au vândut un automobil Toyota Prius unui angajat al Preşedinţiei, 18 mii 600 de lei - din vânzarea unui teren într-o zonă de vile de la Bălăbăneşti, raionul Criuleni, 20 de mii 700 de lei, - îndemnizaţii de la Consiliul Municipal Chişinău, şi 59,4 mii de lei, - din îndemnizaţia pentru îngrijirea copilului de la CNAS.

În 2017, familia Ceban a achiziţionat un automobil nou, Skoda, fabricat în 2017. Automobilul i-ar fi costat 454 de mii de lei, de aproape două ori mai mult decât veniturile declarate ale familiei. Tot în 2017, soţii Ceban au contractat un credit de șapte mii de euro, cu o rată a dobânzii de 0%. Banii urmează să fie restituiți până în 2019. Totuşi, nici în aceste condiţii, familia Ceban nu a strâns 454 de mii de lei, costul noii maşini, scrie sursa.

Întrebat de către reporterii Ziarului de Gardă pe ce bani și-a cumpărat mașina, Ion Ceban a declarat că suma a colectat-o din vânzarea automobilului, pe care l-a avut în posesie, din economiile pe care le are, dar și după ce a luat un credit. Cât despre casa de 230 de metri pătrați, Ceban a afirmat că este vorba de un schimb pe terenul și casa familiei sale, din strada Zaikin din Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!