Image-Description
Opinii la „Ora Expertizei”: Vina penru criza politică o poartă atât PSRM, cât și blocul ACUM
Politic 12 noiembrie 2019, 08:18 | 2479

Atât PSRM, cât și blocul ACUM ar fi greșit antrnându-se într-o dispută în interiorul coaliției de guvernare, astfel încât s-a ajuns la un pas de demiterea Guvernului, consideră fosta deputată Stela Jantuan. Declarații în acest sens au fost făcute în emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV, unde au fost invitați și deputați din partea celor două părți, care însă au apărat propriile poziții.

În opinia Stelei Jantuan, PSRM și blocul ACUM trebuiau să se conducă de principiile declarației privind eliberarea statului din captivitate, pe care au adoptat-o la formarea coaliției.

„Încă nu avem acea deoligarhizare, încă nu avem acea decapturare a statului. Instituțiile statului încă nu funcționează așa cum trebuie. Deci, coaliția încă nu și-a îndeplinit funcțiile sale”, a menționat fosta deputată. Stela Jantuan este de părere că în situația actuală nici PSRM, nici blocul ACUM nu sunt în soluții favorabile.

Cu referire la soluția propusă de premierul Maia Sandu, care s-a angajat să expedieze modificările la Legea Procuraturii pentru expertiză Comisiei de la Veneția, în cazul în care PSRM retrage moțiunea de cenzură, socialistul Grigore Novac a insistat că o asemenea procedură ar fi aplicată, în mod normal, proiectelor și nu legilor deja adoptate.

Pe lângă aceasta, socialistul a afirmat că atunci când coaliția de guvernare și-a asumat angajamentul de reformă a justiției, PSRM ar fi propus să fie antrenate toate partidele parlamentare și extraparlamentare în acest proces, însă a ezitat blocul ACUM.

De cealaltă parte, deputatul blocului ACUM Oazu Nantoi a atras atenția că Republica Moldova se află, în continuare, într-o situație extraordinară și declarația privind caracterul captiv al statului nu a fost anulată. El este de părere că prioritate nu este păstrarea Guvernului, ci întoarcerea statului în albia constituțională:

„Ca să avem o Procuratură funcțională și un procuror care acționează în baza legii, ca să avem un sistem judecătoresc independent și necorupt. În situația actuală, Guvernul Maia Sandu a început să fie atacat sistematic și nefondat din partea Președinției”, a afirmat parlamentarul.

În acest context, Oazu Nantoi consideră că Igor Dodon se teme de consolidarea pozițiilor Guvernului.

Astăzi Parlamentul va examina moțiunea de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, care și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii. Premierul ar urma să selecteze câteva candidaturi la funcția de procuror general, pe care le propune spre examinare Consiliului Superior al Procuraturii. Inițiativa a fost anunțată după ce a eșuat tentativa de preselecție organizată de o comisie specială sub egida Ministerului Justiției.

Opinia ta contează. Comentează!