Un celebru portret al actriţei Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol a fost vândut la licitaţie pentru 195 de milioane de dolari
Monden 10 mai 2022, 20:32 | 1474

Un celebru portret al actriţei Marilyn Monroe realizat de artistul american Andy Warhol a fost vândut la licitaţie, la New York, pentru suma de 195 de milioane de dolari. Este cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie, potrivit casei Christie's, scrie AFP.

Tabloul "Shot Sage Blue Marilyn", pictat în 1964 de Andy Warhol la doi ani după moartea tragică a sex-simbolului de la Hollywood, s-a vândut în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari, într-o sală plină la sediul casei de licitaţii Christie's, în centrul Manhattan-ului. Zeci de intermediari ai Christie's s-au aflat şi ei la licitaţie, primind comenzi prin telefon de la cumpărători.

Valoarea acestui tablou, realizat pe baza unei fotografii a actriţei, fusese estimată înainte de licitaţie la 200 de milioane de dolari.

Celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut unei fundaţii din Zurich, care va dedica toate veniturile obţinute din vânzare în scopuri caritabile pentru "îmbunătăţirea vieţii copiilor din întreaga lume, prin programe de sănătate şi educaţie".

Potrivit unui clasament realizat de AFP, recordul absolut pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut în prezent de "Salvator Mundi", de Leonardo da Vinci, adjudecat în 2017 pentru suma de 450,3 milioane de dolari, scrie Agerpres.

Marilyn Monroe, pe numele ai adevărat Norma Jeane Mortensen, a fost o actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea. În anul 1953, Monroe era deja una dintre cele mai cotate actrițe de la Hollywood; avea roluri principale în filmul noir Niagara, care îi punea în evidență latura sexy, și în comediile Gentlemen Prefer Blondes și How to Marry a Millionaire, care i-au definit imaginea drept una de "blondă stupidă".

Marilyn Monroe a jucat un rol semnificativ în crearea și managerierea imaginii sale publice pe parcursul carierei sale, dar a fost dezamăgită de rolurile repetitive și de salariul mic oferite de studio. A fost suspendată temporar la începutul anului 1954 pentru că a refuzat un proiect cinematografic, dar s-a întors la faimă în pelicula The Seven Year Itch, unul dintre cele mai mari succese ale întregii sale cariere.

Opinia ta contează. Comentează!