Jurnalul orei 15, 7 Aprilie
Jurnalul orei 15:00 7 aprilie 2023, 21:18 | 497

Prezentat de Eugenia Apostu

Fondatorul companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran a dat bir cu fugiții. Acesta a părăsit Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, până la pronunțarea hotărârii de înlocuire a măsurii preventive de arest la domiciliu în arest preventiv pentru 30 zile, cerută de procurori. Șaran urma să revină în Penitenciarul nr.13 pentru că a încălcat restricțiile și a comunicat cu unii figuranți în dosarul său. Bărbatul este căutat de poliție pentru a fi reținut.

Acum 14 ani, în Piața Marii Adunări Naționale a început acțiunea de protest față de regimul comunist, care obținuse majoritatea parlamentară după alegeri. Manifestația, inițial pașnică, a degenerat în violențe. Mulți tineri au fost maltratați în comisariatele de poliție. După 14 ani, nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise. Evenimentele de atunci sunt reflectate în tablourile artistei Valeria Barbas și expuse în aceste zile în holul Parlamentului.

Evenimentul din 7 aprilie trezește discuții și astăzi. Una dintre întrebările care mistuie societatea este cum de au reușit persoanele cu funcții de răspundere în acea vreme să-și continue cariera, să beneficieze de impunitate și să fie achitate de instanțe. Desecretizarea dosarului a fost cerută în repetate rânduri, dar nimic nu se schimbă. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în opt cauze cu referire la dosarul 7 aprilie, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie