Creșterea exporturilor în UE a contribuit, în 2020, la generarea a 1,6 miliarde dolari venituri pentru economia țării
Economic 20 ianuarie 2022, 20:17 | 985

Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova a schimbat paradigma exporturilor în primii șapte ani de implementare. Piața europeană absoarbe acum peste 60 la sută din totalul exporturilor moldovenești, dar acest indicator încă poate fi majorat. Declarații în acest sens a făcut șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui eveniment dedicat celor șapte ani de aplicare a Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și comunitatea europeană.

Ambasadorul Janis Mazeiks a apreciat noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care urmează a fi aplicat de la începutul anului viitor. Potrivit lui, documentul corespunde normelor Codului Vamal european. De asemenea, ambasadorul a spus că volumul exporturilor moldovenești în Uniunea Europeană va crește pe măsură ce vor fi implementate mai multe reforme.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: "Acordul DCFTA oferă și mai multe oportunități pentru Republica Moldova, însă mai sunt necesare reforme în sectorul fitosanitar, în special atunci când vorbim despre exporturile de produse de origine animalieră. Noi considerăm că Moldova poate să-și crească exporturile spre UE și suntem bucuroși că prima companie poate deja să înceapă exportul în acest sector și sperăm că mai multe decizii de acest gen vor urma."

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat, la rândul său, că în acești ani Republica Moldova a reușit să stabilească relații bune de cooperare cu Uniunea Europeană, fiind cel mai important beneficiar de ajutor din partea UE per cap de locuitor din vecinătatea Europei. Asistența UE a contribuit la sporirea competitivității la export a întreprinderilor din Moldova, la promovarea investițiilor, susținerea IMM-urilor prin programe relevante, precum și la implementarea multor reforme economice importante.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: "Pe parcursul acestor ani, Republica Moldova a reușit să stabilească relații durabile de cooperare cu UE, noi fiind cei mai mari beneficiari de ajutor din partea UE pe cap de locuitor din vecinătatea Europei. Creșterea exporturilor spre UE a contribuit pe parcursul anului 2020, la generarea a 1,6 miliarde de dolari venituri pentru economia țării de către 1608 de companii exportatoare, ceea ce reprezintă peste 70% din numărul total de companii antrenate în activități de export."

Oportunitățile oferite de piața comunitară nu sunt însă pe deplin valorificate, a afirmat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: "Sectorul agricol a reușit să înregistreze reușite semnificative și aș vrea să menționez că din totalul exportului, circa 65 % din totalul produselor exportate pe piața UE, produsele alimentare constituie circa 35 %."

Creșterea exporturilor în UE a contribuit, pe parcursul anului 2020, la generarea a 1,6 miliarde dolari SUA venituri pentru economia țării, bani generați de 1608 companii exportatoare, ceea ce reprezintă peste 70% din numărul total de companii antrenate în activitatea de export. Acordul de Liber Schimb este parte a Acordului de Asociere Repepublica Moldova - Uniunea Europeană, documente semnate în 2014, pe fondul tensiunilor economice generate de embargoul rusesc.

Opinia ta contează. Comentează!