Consilierul nu a scăpat de pedeapsă
Justiţie 27 septembrie 2023, 19:49 | 556

Consilierul PSRM Svetlana Popa a fost recunoscută drept vinovată de exces de putere, în dosarul planurilor urbanistice zonale. Ea s-a ales cu o amendă de trei mii de lei și cu interdicția de a-și exercita funcția, opt luni, în Consiliul municipal Chișinău.

Decizia Curții de Apel Chișinău este definitivă și irevocabilă. Potrivit anchetei, consilierul PSRM Svetlana Popa și-a depășit atribuțiile de serviciu când, alături de alți consilieri, a votat ”în interes personal” pentru construcția mai multor complexe locative, cu mii de apartamente, conform unor planuri urbanistice zonale. Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea primei instanțe, care a constatat că Svetlana Popa a depășit în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege, și care contravin intereselor publice.

Svetlana Popa a fost prezentă la ședințe și și-a acordat votul pentru adoptarea deciziilor privind aprobarea planurilor urbanistice zonale ”în lipsa avizelor generale eliberate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, așa cum prevede legea”.

În cadrul investigațiilor, Centrul Național Anticorupție a constatat că 33 de consilieri municipali din Chișinău au dat dovadă de exces de putere, când au votat, la sfârșitul anului trecut, cele șase planuri urbanistice zonale.

La sfârșitul anului 2022, grupul de consilieri al Partidului Acțiune și Solidaritate a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție, cerând investigarea legalității celor șase planuri urbanistice zonale. Unii consilieri spuneau atunci că au votat în favoarea planurilor vizate bazându-se pe expertiză.

Opinia ta contează. Comentează!