Jurnalul orei 17, 2 August
Jurnalul orei 17:00 2 august 2022, 18:10 | 998

Prezentat de Eugenia Apostu

Ne așteaptă o iarnă complicată - ne-a anunțat astăzi vicepremierul Andrei Spânu. Autoritățile iau în calcul trei scenarii vizând aprovizionarea țării cu gaze. Cel mai grav se referă la sistarea completă a livrărilor de către ”Gazprom”. Pentru a face față situației, Guvernul intenționează să cumpere gaz și să-l stocheze în țările vecine. De asemenea, autoritățile cumpără masiv păcură din România pentru rezerva de stat și a dispus importul cărbunelui. Spânu dă asigurări că la iarnă nimeni nu va îngheța, dar prețul agenților energetici va fi foarte mare.

Cererea pentru lemne de foc depășește stocurile pe care le are „Moldsilva”. Totuși, toate cele 24 de ocoluri silvice din țară vor primi lemne, susțin responsabilii de la agenție. Solicitările din partea populației sunt mari în contextul crizei energetice. Asta chiar dacă prețul este cu 10 la sută mai mare comparativ cu anul trecut. Deocamdată, alte majorări de preț pentru lemn nu sunt prevăzute. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a dat asigurări că autoritățile vor zădărnici orice implicare a intermediarilor, care vor încerca să facă bani pe seama populației care cumpără lemne pentru iarnă.

Noul tarif pentru gaze ar urma să fie aprobat joi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că nu a modificat solicitarea adresată ANRE urmare a prețului record de 1.458 de dolari pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom pentru luna august. Conform calculelor autorității de reglementare, consumatorii ar putea plăti aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, adică cu patru lei și 39 de bani mai mult decât în prezent.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie