Agențiile de turism, în prag de faliment; În anul 2020 au înregistrat un declin cu peste 70 la sută
Economic 12 martie 2021, 20:15 | 10803

Anul 2020 a fost un an greu pentru agențiile de turism din Moldova. Acestea au înregistrat un declin cu peste 70 la sută, potrivit Biroului Național de Statistică. Unele agenții au falimentat, altele și-au sistat activitatea pentru o perioadă nedeterminată, iar în rezultat angajații au devenit șomeri.

DORINA ZDOROVEȚCHI, administratoare agenție de turism: "Într-adevăr, în anul 2020 am simțit o scădere bruscă a cererii spre vacanță. Consecințele pandemiei au fost sumbre pentru unele agenții, sunt multe agenții care au falimentat, iar altele și-au sistat, pentru o anumită perioadă, activitatea."

Comparativ cu anii precedenți, numărul rezervărilor a scăzut. Totuși, anul acesta sunt mai multe decât în anul trecut:

DORINA ZDOROVEȚCHI, administratoare agenție de turism: "În ultima perioadă, observăm o creștere a cererii către Turcia, Grecia, Bulgaria. Deja avem rezervări pentru anul 2021. În decurs de maxim o lună deja vom cunoaște care sunt țările care ne acceptă în baza pașaportului moldovenesc. La moment cunoaștem că Grecia este deschisă din 14 mai pentru cetățenii UE. Turcia a fost unica țară care, în primul an pandemic, ne-a acceptat fără teste și în baza pașaportului moldovenesc și de aci deducem ideea că aceleași condiții vor fi și anul acesta."

Astfel, pentru vara 2021, majortatea moldovenilor și-au rezervat vacanțele în Turcia:

DORINA ZDOROVEȚCHI, administratoare agenție de turism: "99% din cei care au rezervat deja pentru vara anului 2021 sunt toți orientați spre Turcia."

Potrivit Biroului Național de Statistică, prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor, în anul 2020, au plecat în străinătate 74,7 mii de turişti sau de 4,2 ori mai puțini față de anul 2019. Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat la odihnă, recreere şi agrement. Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în mare parte, în Turcia (57,4% din numărul total), Egipt (17,8%), România (7,9%), Bulgaria (5,1%), Ucraina (3,9%), Emiratele Arabe Unite și Grecia (câte 0,8%) și Republica Cehă (0,7%).

Opinia ta contează. Comentează!