Din 1 aprilie vom plăti mai mult pentru energia electrică - ANRE a aprobat tarife majorate
Economic 18 martie 2022, 19:17 | 1391

De pe 1 aprilie, vom plăti mai mult pentru energia electrică. Noile tarife au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Călin Jucovschi are detalii.

Potrivit Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, consumatorii finali din localitățile deservite de „Premier Energy” vor plăti 2 lei și 17 bani pentru un kW/h față de 1 leu și 51 de bani cât achită în prezent. Asta înseamnă o scumpire cu 66 de bani per kilowatt oră. Vor plăti mai mult, cu 47 de bani, și locuitorii din localitățile conectate la FEE Nord. Noul tarif aprobat este de 2 lei și 51 de bani pentru un kilowatt oră față de tariful actual de 2 lei și 4 bani. Oamenii sunt disperați și spun că nu mai țin pasul scumpirilor.

La baza deciziei de majorare a tarifelor la energia electrică au stat mai mulți factori, precum majorarea prețului achiziție de la furnizor, creșterea prețurilor de consum în 2022, creșterea salariului în sectorul real și majorarea deficitului tarifar înregistrat începând cu finele anului 2021, în special, de către furnizorii de energie electrică. Unul dintre directorii ANRE, Octavian Calmîc a precizat că noile tarife la curent puteau fi aplicate imediat, așa cum au cerut operatorii, dar s-a decis aplicarea lor de pe 1 aprilie pentru ca populația să aibă timp să-și adapteze bugetele familiale la noile prețuri.

OCTAVIAN CALMÎC, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică: "Sigur că ele pot fi aplicate de săptămâna viitoare sau din momentul publicării în „Monitorul Oficial”. Dar noi vedem mai judicios, având în vedere contextul și conținutul discuțiilor pe platforma Comisiei pentru Situații Excepționale, punerea în aplicare a acestor decizii începând cu 1 aprilie. Și aici avem toată baza de argumente, inclusiv pregătirea consumatorilor pentru această decizie, dându-le posibilitatea să se acomodeze mai ușor acestor șocuri de ajustări de tarife. Sper să avem toată înțelegerea din partea operatorilor, care își doresc ca această decizie să intre cât mai repede în vigoare."

Potrivit noilor tarife aprobate de ANRE, consumatorii conectați la rețelele Premier Energy vor achita cu 43 la sută mai mult comparativ cu prețurile actuale, tariful ajungând la 2 lei și 17 bani pentru kWk. Un preț mai mare pentru curentul electric vor plăti și consumatorii din nord. Tariful a crescut cu 23 la sută și constituie 2 lei și 51 de bani. Unii locuitorii ai capitalei ne-au spus că fac față cu greu valului de scumpiri din ultima perioadă. Alții însă s-au resemnat.

„Premier Energy” a solicitat majorarea tarifelor la energia electrică cu 1,25 lei/kWh sau cu 87% , iar „Furnizare Energie Nord” a cerut creșterea tarifelor cu 1,06 lei/kWh, adică cu 56%. ANRE a încercat de mai multe ori să decidă majorarea tarifelor, însă din cauza situației de urgență și a deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, procedura a fost suspendată. Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

Opinia ta contează. Comentează!