Expertul a mai sugerat că Guvernul ar trebui să fie lăsat să-şi elaboreze politicile publice, fără prea multă imixtiune din partea societăţii civile. Asta pentru că, de multe ori, ONG-urile nu dispun de expertiza necesară.

În continuare, expertul angajat de Institutul de Dezvoltare din Moldova a declarat că deşi există unele probleme, evoluţiile recente din justiţie sunt bune.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Cancelaria de Stat a organizat 8 licitații, în urma cărora 4 organizații neguvernamentale au obținut contracte de şapte milioane de lei pentru a evalua politicile publice. Banii au fost alocaţi în totalitate din Bugetul de Stat. Astfel, Institutul de Dezvoltare din Moldova, cel care a prezentat raportul de astăzi, a obținut finanţare de la stat de 1 milion 242 de mii de lei pentru a evalua politicile din domeniul reformei justiției. Așa cum reiese din documentele depuse la concurs, acest ONG a fost înregistrat în 1999, președinte Andrei Bednîi. Institutul de Dezvoltare din Moldova este puțin cunoscut în spațiul public. Andrei Bednâi a fost căutat de reporterii portalului Moldova Curată pentru a fi întrebat despre experiența pe care o are organizația în domeniul justiției, având în vedere că ultimele proiecte implementate se referă la promovarea modului de viață sănătos și la ghiduri pentru antreprenori. Surprinză, însă! La adresa juridică a organizației - oficiul 537 din Casa Presei - ziariştii au dat de un... medic oftalmolog, care spune că închiriază biroul de puțin timp. Administrația Casei Presei a confirmat că acel birou a fost închiriat, o vreme, de ONG-ul respectiv, dar spune că "nu a activat niciodată aici" şi că doar a achitat chiria.

Conducătorul de proiect, Carsten Mahnke, a declarat că actualul preşedinte al ONG-ului ar fi Corneliu Omelian. Acesta, însă, nu se află în Republica Moldova. De altfel, nimeni din conducerea ONG-ului nu a fost prezent la lansarea raportului, iar de organizarea evenimentului s-a ocupat o companie privată, subcontractată.