Experți: Moldova are nevoie de NATO
Politic 10 mai 2024, 19:33 | 1733

A venit timpul ca Republica Moldova să se orienteze spre aderarea la Alianța Nord-Atlantică, consideră unii experți de la Bruxelles, dar și de la Chișinău. În vreme de război neutralitatea abia dacă există, atenționează directorul executiv al Think-Tank-ului pentru Politici Europene de la Bruxelles, Karel Lannoo.

KAREL LANNOO, director executiv, al Think-Tank CEPS: "Dacă s-ar fi luat o decizie acum câțiva ani, atunci când subiectul a fost pus în discuție la summit-ul NATO, Ucraina și probabil Moldova ar fi trebuit să devină membri ai NATO. Dacă s-ar fi decis asta atunci, probabil că nu am fi văzut conflictele pe care le vedem."

Republica Moldova poate rămâne neutră și cetățenii sunt cei care trebuie să decidă, dar neutralitatea nu poate să ofere securitate atunci când avem un război la graniță, spune expertul.

KAREL LANNOO, director executiv, al Think-Tank CEPS: "Desigur că dacă brusc Rusia ar deveni o țară care să iubească pacea, atunci ar fi diferit, dar nu văd ca acest lucru să se întâmple prea curând."

De aceeași părere este și expertul în domeniul securității al comunității WatchDog, Artur Leșcu. Acesta a declarat pentru Jurnal TV că aderarea la NATO ar aduce Republicii Moldova doar beneficii. Potrivit expertului, mulți dintre cetățenii moldoveni încă mai sunt circumspecți în legătură cu Alianța Nord-Atlantică, iar asta se întâmplă din cauza lipsei de informare.

ARTUR LEȘCU, expert securitate, WatchDog: "Aderarea la NATO este un lucru absolut necesar. Noi vedem state tradițional neutre, cu o armată puternică, care renunță la statutul de neutralitate. Noi vedem cazul Finlandei, cazul Suediei... Suedia de o sută de ani a fost un stat neutru, cu o armată foarte puternică și ea înțelege că de una singură îi va fi foarte greu să răspundă unui atac."

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Republica Moldova își menține statutul de neutralitate, dar condamnă ferm atacul Rusiei asupra țării vecine. Între timp, Chișinăul a prelungit cu un an Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului cu NATO, iar din 2025 urmează să treacă la un nou program de cooperare, numit „Program Adaptat Individual al Parteneriatului”. Obiectivele acestui plan de acțiuni au fost discutate la Bruxelles, în martie curent, de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Opinia ta contează. Comentează!