Jurnalul orei 15, 31 August
Jurnalul orei 15:00 31 august 2023, 16:31 | 455

Prezentat de Călin Jucovschi

Ziua limbii române a fost marcată în acest an de o competiție. Peste 400 de persoane au participat la ”Marea dictare națională”, un eveniment desfășurat în aer liber, în Scuarul Teatrului de Operă și Balet. Până a porni să facă acest exercițiu, oamenii au declarat la unison că iubesc limba română și sunt gata să își testeze gradul de însușire a gramaticii. Cei mai buni cunoscători ai limbii și literaturii române vor fi anunțați până pe 10 septembrie.

Limba română este ”oglinda istoriei și identității noastre”, afirmă oficialii de la Chișinău, care au transmis mesaje de felicitare cetățenilor cu ocazia Zilei limbii române. ”Alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, în Republica Moldova vorbim limba română”, a declarat astăzi președintele Maia Sandu în cadrul evenimentului ”Marea dictare națională”.

Un omagiu inedit l-a adus limbii române ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Diplomatul a înregistrat o piesă rock, cântând poezia „În limba ta”, de Grigore Vieru. Linia melodică a fost inspirată de un șlagăr al formației letone Livi, „Dzimta Valoda”, ale cărui text este de fapt o interpretare a versurilor scrise de Grigore Vieru.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie