Jurnalul Săptămânii, 15 decembrie
Jurnalul Săptămînii 15 decembrie 2018, 19:00 | 7119

Prezentat de Vasile Luchianu

Prioritatea supremă, bani şi interese

Tentative de însușire de proprietăți, îmbogățiri ilicite prin intermediul creditelor neperformante din conturile băncilor devalizate și aranjamente obscure. Toate se întâmplă în Edineț. Cum se descurcă baronii locali, care se perindă de la un partid la altul, cum îşi apără interesele şi ce urmăresc aceștia, aflați dintr-o investigație marca Jurnal TV.

Bani, interese şi aranjamente mari se fac nu doar la Chişinău, dar şi în provincie. Mai multe persoane din Edineţ spun că au ajuns victimele unor scheme de proporţii de deposedare de terenuri. Acestea declară că cel care ar trage sforile ar fi nimeni altul decât şeful Oficiului Teritorial Edineţ al Cancelariei de Stat, Boris Fedorişin. Una dintre plângeri vine de la un locuitor al oraşului care, în urma unei licitaţii, a luat în arendă de la administraţia locală un hectar de pământ pentru a-l prelucra. În scurt timp s-a pomenit, însă, cu surprize.

Ruslan Mândru spune că s-a adresat în instanţa de judecată unde a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel.

Chiar dacă la această etapă şi-a recăpătat terenul, Ruslan Mândru spune că gruparea din spatele schemei de deposedare nu a renunţat la idee. Mai mult, el crede că viaţa sa este în pericol, pentru că că s-a pomenit cu furtunul de la sistemul de frânare al maşinii tăiat și cu şuruburile de la roţi scoase.

Interlocutorul nostru ne-a mai spus că sunt mai multe persoane care au devenit ţinte ale schemelor de deposedare de terenuri, doar că acestora le este frică să vorbească public. Chiar şi aşa, am reuşit să mai obţinem o mărturie de la o familie de agricultori, care a acceptat să vorbească doar sub protecţia anonimatului. Cei doi soţi ar fi lucrat peste hotare şi cu banii agonisiţi au cumpărat 20 de hectare de pământ lângă oraşul Edineţ printr-o licitaţie organizată de consiliul raional. Peste puţin timp, însă, licitaţia a fost anulată.

Soţia agricultorului, care este proprietara în acte a terenului, spune că îl suspectează pe Fedorișin că ar sta în spatele schemelor de preluare a pământului.

Pentru că s-au acumulat mai multe întrebări, am mers la Primăria din Edineţ, acolo de unde au pornit toate acţiunile procedurale de care s-ar fi folosit reprezentantul Cancelariei. Deoarece primar al oraşului Edineţ este Constantin Cojocaru din partea Partidului Democrat iar şansele ca Jurnal TV să obțină un interviu sunt mici, ne-am prezentat drept membri ai unui ONG de la Chişinău care colectează sesizări de la cetăţeni privind anumite cazuri de corupţie sau de depăşire a atribuţiilor de serviciu admise de angajaţii primăriilor. L-am informat pe primar despre plângerile celor doi cetăţeni din Edineţ care ar fi fost ţinta unor scheme de deposedare de terenuri şi am filmat discuţia cu camera acunsă.

Cât privește cazul celor doi agricultori care nu au dorit sa-si divulge identitatea ...

Am insitat ca primarul oraşului Edineţ să ne spună și cum cataloghează acţiunile anagajaţilor primăriei în raport cu persoanele cărora li s-ar fi încercat preluarea terenurilor.

Primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, insistă că toate acţiunile sale au fost legale, iar persoanele care ar fi implicate în scheme au un trecut comun - au activat în organele de poliţie.

Fostul președinte al raionului Edineț, Viorel Albu spune într-o înregistrare video că orașul Edineț ar fi controlat de gruparea lui Fedorișin.

La instituţiile de forţă, revenim mai târziu, până atunci, însă, trebuie să precizăm unele lucruri. Atunci când a vorbit despre un partid care formează majoritatea în Consiliul municipal Edineţ, primarul Constantin Cojocaru s-a referit la Partidul Socialiştilor. De aici porneşte și periplul lui Boris Fedorişin. În martie 2016, acesta a fost numit de Guvernul Filip în funcţia de șef al oficiului teritorial Edineț al Cancelariei de Stat. Asta în timp era și preşedinte al organizaţiei teritoriale a PSRM din Edineţ, conducând fracţiunea socialiştilor din consiliul raional. După ce au apărut nedumeriri legate de colaborarea PD-PSRM, la rampă a ieșit secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, care a declarat că Fedoroșin nu mai este membru PSRM de două luni. Potrivit surselor Jurnal TV, Boris Fedorișin ar fi gata să plătească sume mari de bani pentru a obţine un mandat de deputat la viitoarele alegeri parlamentare. Încă de la numirea sa în funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu, lui Fedorişin i s-ar fi promis că va avea un loc pe listele Partidului Democrat sau ale Partidului Socialiştilor. Fedorişin ar fi pregătit între 150 de mii şi 200 de mii de euro pentru a-şi cumăra fotoliul de deputat care i-ar asigura imunitate parlamentară. Acesta ar fi bătut şi palma cu ştabii Partidului Democrat, doar că suma ar fi crescut considerabil în urma unor reglări de conturi interne care-i vizau afacerile şi protejarea lor după alegeri. S-ar fi întâmplat cu aproximativ trei luni în urmă, moment în care Fedorişin a început să se apropie din nou de PSRM. Săptămânile trecute, acesta ar fi obţinut o nouă înţelegere - de data aceasta cu socialiştii pentru a candida pe listele PSRM. Dar şi aici ar fi picat planurile, după ce echipa noastră de filmare a fost observată la Edineţ şi după ce conducerea PSRM ar fi luat în calcul riscurile de imagine în cazul afilierii cu Fedorişin. De altfel, l-am surprins pe acesta în timp ce vorbea cu secretarul Partidului Socialiştilor din Edineţ, dar în momentul în care am vrut să ne apropiem de maşina sa, Fedorişin a plecat. Am mers apoi la biroul acestuia care se află în clădirea Consiliului Raional Edineţ, dar nu l-am găsit.

Sursele noastre din oraşul Edineţ ne-au mai spus că influenţa lui Boris Fedorişin în regiune este condiţionată de faptul că acesta a activat în ultimii 30 de ani în cadrul Ministerului de Interne, unde a deţinut mai multe funcţii, printre care şi cea de comisar al raionului. Actualul comisar-şef al Inspectoratului de Poliţie Edineţ, Alexandru Rusu, ar fi ginerele lui Boris Fedorişin, iar şeful Serviciului Investigarea Fraudelor Economice din acelaşi inspectorat, Vitalie Banaru, i-ar fi un protejat, pe care îl prezintă drept "nepot". De altfel, Banaru şi Fedorişin ar fi chiar vecini, casele celor doi fiind amplasate una lângă alta. În apropiere vedem alte două imobile - e vorba de casa surorii lui Fedorişin, iar alături vila uneea dintre fiicele acestuia. Aceleaşi surse ne-au arătat şi clădirea unei grădiniţe private din oraşul Edineţ care ar fi aparţinut unei fiice de-a lui Fedorisin, după care imobilul ar fi ajuns la alte persoane afiliate familiei. De asemnea, şi o farmacie din oraş ar fi aparţinut uneia dintre fiicele lui Boris Fedorişin, iar acesta la rândul său ar mai deţine şi câteva apartamente la Chişinău. Dar cel mai interesnt abia urmează.

Potrivit surselor noastre, Boris Fedorișin ar fi fost implicat şi în fraudarea sistemului bancar din Republica Moldova prin accesarea unor credite neperformante la Banca Socială și Eximbank. Prin firme controlate direct sau prin interpuşi, precum Grinvitas, Grinvitas Nord sau Agroimpuls, acesta ar fi luat sau garantat credite în valoare totală de aproximativ trei milioane de euro pe care nu le-a rambursat. În prezent ar fi în derulare etapa de legalizare a banilor sustrași din bănci în cadrul procedurilor de insolvabilitate ale companiilor care au luat împrumuturile. Potrivit acelorași surse, bunurile care au fost gajate pentru credite sunt scoase la licitație și vândute la preț diminuat unor persoane considerate cumpărători de bună credință, dar care fac parte din același grup. Informațiile par să se adeverească dacă examinăm mai multe decizii publicate pe site-urile instanțelor de judecată din Moldova. Banca Socială și Eximbank au intentat numeroase procese împotriva lui Fedorișin, a unor rude de ale sale și împotriva mai multor companii pe care le-ar controla apropiaţii săi.

L-am sunat pe Boris Fedorișin, dar acesta ne-a spus că nu poate răspunde la întrebări din motive de sănătate. A doua zi am revenit cu un apel. De data aceasta, funcţionarul a negat orice legătură cu schemele de deposedare de terenuri, dar şi cu firmele care au accesat credite neperformante.

L-am sunat şi pe juristul primăriei Edineţ, Dumitru Gladiniuc, dar acesta n-a răspuns la telefon. N-am reuşit să obţinem o reacţie nici de la purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari. Acesta nu ne răspunde la telefon de câteva zile. Iar ofițerul de presă al Partidului Socialiștilor, Irina Astahova, a pus receptorul atunci când şi-a dat seama că este sunată de pe numărul de telefon al redacţiei Jurnal TV.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie