10 ani de la crima de la Durlești - Patrula Jurnal TV, 28 Martie
Patrula Jurnal TV 28 martie 2021, 20:57 | 40332

Zece ani de durere și de întrebări fără răspuns. Una din cele mai odioase crime - omorul dublu de la Durlești, rămâne nedescoperita până în prezent. Polițiști, experți și clarvăzători au fost implicați în acțiuni de căutare. Deși au fost reținute sute de persoane, au avut loc sute de percheziții și au fost făcute mii de probe ADN, ucigașul încă nu a fost identificat. Iar pe an ce trece oamenii legii au tot mai puține șanse să dea de urma lui. În timp de părinții copiilor uciși și-au pus ultimele speranțe în instituțiile de stat, procurorii anunță că doar un registru al mostrelor ADN le-ar ajuta să descopere criminalul.

În seara zilei de 31 martie 2011, Olga Câșlaru, în vârstă de 15 ani, și iubitul ei, Ilie Racu, de 19 ani, au fost găsiți morți într-o mașină lângă o biserică din Durlești. Fata avea o împușcătură în ceafă, iar băiatul - una în piept și alta în cap.

Prima versiune a poliției a fost că îndrăgostiții au fost împușcați de către una și aceeași persoană. Poliția presupunea că același ucigaș ar fi comis o altă crimă în septembrie 2010, unde alți doi iubiți au fost împușcați în orașul Ialoveni.

Sfâșiați de durere, părinții celor doi au zis că nu vor nimic decât să li se facă dreptate.

La o lună după comiterea omorului, procuror șef de atunci, Valeriu Zubco, declara că s-ar fi creat un grup de lucru, iar crima va fi descoperită în cel mai apropiat timp.

Şi ministrul de Interne de atunci, Alexei Roibu, spunea ori de câte ori era luat la întrebări despre ucigaşul de la Durleşti, că deznodământul e aproape, că nu mai e mult până vom afla cine şi de ce a comis acel inexplicabil dublu omor.

Durerea a cuprins toată localitatea.

Ofițerii de investigație au tras apoi concluzia că dublul omor din Durlești a fost comis de un criminal în serie.

Oamenii legii au făcut un portret-robot al criminalului.

În primii patru ani de la tragedie, poliția a prezentat două portrete robot ale presupusului asasin de la Durlești. Unul dintre acești suspecți s-a dovedit a fi mort de mai mulți ani, despre celălalt încă nu se știe nimic.

Anterior fostul procuror municipal Ivan Diacov lansa ipoteză că ucigașul care a săvârșit crima ar fi nimeni altcineva decât Alexandru Miron, militarul care și-a împușcat mortal soția.

Pe de altă parte, fostul șef al Departamentului servicii operative al Ministerului de Interne, Alexandru Jizdan, susține că a luat în calcul această versiune însă nu s-a adeverit.

Cu toate acestea, Ivan Diacov susține că dosarul nu a fost analizat minuțios, iar un criminal în serie nu se poate opri din senin. Potrivit lui, ucigașul ori e mort ori își ispășește pedeapsa în penitenciar.

În prezent dosarul dublului omor de la Durlești se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Procurorii afirmă că au analizat versiunea fostului lor coleg, însă nu s-a adeverit.

În toți acești zece ani, conducerea Ministerului de Interne, dar și a Procuraturii Generale s-a schimbat de câteva ori, iar fiecare ministru și procuror șef promitea că în scurt timp se va face lumină în acest caz. S-a greșit în investigație recunosc foștii lucrători operativi.

Fostul procuror municipal Ivan Diacov afirmă că mai multe persoane au fost reținute ilegal de către foștii lui colegi.

Cu toate acestea, dosarul crimei de la Durlești bate pasul pe loc.

Acuzatorii de stat recunosc că în ultimul timp nu au mai înaintat învinuirea nimănui în cadrul acestui dosar chiar dacă s-au efectuat sute de percheziții și audieri.

Între timp, locuitorii din Durlești declară că le mai este frică să iasă noaptea din casă, știind că asasinul se plimbă pe undeva și încă nu a fost încătușat. Oamenii spun că și-au pierdut speranța în oamenii legii, dacă după zece ani nu au reușit să rețină ucigașul.

Olga Câşlaru şi iubitul ei, Ilie Racu, ambii elevi la Liceul ”Hyperion” din Durleşti au lăsat un gol imens și pentru dascăli. Profesorii sunt nedumeriți de ce după zece ani oamenii legii nu au găsit ucigașul.

Cei doi îşi făceau planuri să-şi ducă viaţa împreună. Mama fetei este răvășită de durere care și-a pus ultima speranță în instituțiile statului.

Părinţii tinerilor au apelat şi la ajutorul clarvăzătorilor, protagonişti ai unui show TV din Rusia, dar previziunile lor nu s-au adeverit. Oamenii sunt disperați în căutarea adevărului, au trăit zece ani în neștire.

O dublă crimă, exact ca şi în cazul Olgăi Câşlaru şi al lui Ilie Racu, s-a făcut în septembrie 2010. Mariana Jimbei şi Valeriu Croitoru au fost găsiţi împuşcaţi, la câţiva metri de maşina bărbatului, pe traseul Ialoveni-Leuşeni. Autorul dublelor asasinate de la Durleşti şi Ialoveni, din 2010 şi 2011, ar fi fost implicat în alte şase infracţiuni, produse între anii 2007-2011. În urma unor atacuri armate, toate comise cu o armă de vânătoare, şase persoane au decedat, iar altele au fost rănite, scăpând cu viaţă. Toate aceste atacuri au avut loc într-un perimetru restrâns din preajma localităţilor Durleşti şi Ialoveni. Această ipoteză e anchetată de un grup de poliţişti şi procurori care, după ZECE ani de la înregistrarea ultimei infracţiuni din această serie, continuă să-l caute pe atacator.

Până în acest moment, oamenii legii nu au nicio pistă sigură. Procurorii afirmă că doar cu ajutorul unui registru al probelor ADN ar putea avansa mai serios în depistarea ucigașului.

Presupusul criminal în serie rămâne neidentificat. Ar fi o chestiune de onoare ca oamenii care au condus instituțiile de drept, care au promis că vor prinde ucigașul și nu au realizat cele promise să explice ce s-a întâmplat, de fapt.

De zece ani oamenii legii ţin într-un stres continuu familia celor doi copii omorâţi, dar şi pe toţi cei care înţeleg că un criminal deosebit de periculos, posibil fără discernământ, se află încă în libertate. Oare ce motiv ar fi putut avea ucigaşul celor doi copii, ca să le ia viaţa? Doar el știe.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie