Jurnalul orei 17, 30 August
Jurnalul orei 17:00 30 august 2022, 17:09 | 672

Prezentat de Vasile Luchianu

Motorina se scumpește din nou. După miezul nopții, pentru un litru de motorină șoferii vor trebui să plătească aproape 28 de lei. Potrivit prețurilor-plafon afișate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, litrul de motorină se scumpește cu 18 bani, iar cel de benzină cu un ban.

Salariul mediu în Republica Moldova a ajuns la 10 mii 376 de lei, în creștere cu aproape 15 la sută față de anul trecut, arată datele Biroului Național de Statistică. Dacă luăm în calcul rata inflației, care lovește în veniturile cetățenilor, valoarea reală a salariului mediu s-a micșorat, de fapt, cu 11,3%.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a venit cu explicații detaliate despre felul în care Guvernul va compensa facturile populației la încălzire și energie electrică în iarna care vine. Ca și anul trecut, compensațiile vor veni direct în factură, doar că în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al familiilor. Potrivit ministrului, 60 la sută dintre familiile care cheltuie mai mult de două treimi din venit pentru energie, vor beneficia de compensație maximă la plata facturilor. Încă 30% vor primi o compensație apropiată de cea maximă. Conform datelor de care dispun autoritățile, doar 1% din populație ar fi în măsură să-și achite facturile integral, fără ajutor guvernamental.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie