Face lucrări din ceramică cu lapte
Social 1 noiembrie 2022, 20:14 | 413

Lucrările din ceramică ale meșterului popular Ivan Prividiuc sunt expuse, de astăzi, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Este prima expoziție personală a maestrului din Chișinău, care lucrează cu tehnici mai puțin obișnuite. Vasele, cele mai multe fiind pentru bucătărie, atrag prin culoare, formă și ornamente.

IVAN PRIVIDIUC, ceramist: "Expoziția constă din trei compartimente: ceramica în tehnica ”cu lapte”, ceramica cu cristale și, special, pentru această expoziție - ceramică optică."

Meșterul din Chișinău are o tehnică originală de realizare a vaselor. Ceramistul obține, prin înmuierea în lapte și ardere la temperaturi de 400 de grade, vase de culoare neagră. Grăsimea laptelui schimbă pur și simplu culoarea vasului, de la cafeniu-închis la negru!

IVAN PRIVIDIUC, ceramist: "Grăsimile din lapte se transformă în cărbune activat. Când beți ceai, cafea sau apă, gustul e cu totul altul. E mai bun. Chiar dacă ceaiul nu e atât de gustos, el se schimbă cu așa un vas."

De câțiva ani, creează și vase din ceramică cu cristale. În lume sunt doar 15 artiști care utilizează această tehnică, spune Ivan Prividiuc.

IVAN PRIVIDIUC, ceramist: "La temperaturi foarte înalte, 1250 de grade, cristalele încep să crească. Cristale mari, apoi mai mici și mai mici. E ceea ce se regăsește în munți, pietre semi-prețioase din care se fac diferite bijuterii. Iată, acesta, e același material. În 20 de ore eu fac ceea ce în munți se formează timp de o mie de ani."

Cel mai mult meșterului îi place să facă vase de bucătărie.

IVAN PRIVIDIUC, ceramist: "Am și lucrări exclusiv pentru bucătărie: oale, ulcioare, burluie, gavanoase. Unele piese sunt mai mult decorative, dar iată farfuriile mari pot fi pentru decor, dar pot fi utilizate și ca suport pentru fructe."

Fiecare vas este ornamentat cu simboluri din moși-strămoși.

IVAN PRIVIDIUC, ceramist: "Pe toate lucrările mele, imprim simboluri din cultura tripoliană. Și pe ceramica în tehnică ”cu lapte”, și pe cea cu cristale."

Cele mai multe lucrări ajung peste hotare, povestește meșterul.

IVAN PRIVIDIUC, ceramist: "Unde lucrează moldovenii noștri, acolo ajung cele mai multe. Recent, am trimis un set în Franța, pentru că acolo oale pentru sarmale nu sunt. Și doresc anume aceste oale moldovenești. Este și gustos, dar îți amintește și de patrie."

Vasele din ceramică, create de meșterul Ivan Prividiuc, costă de la o sută de lei până la cinci sute, în funcție de mărime și ornament. Expoziția „Arhetipal și experimental” poate fi vizitată până pe 23 ianuarie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!