Tariful la gaz va crește, dar nu imediat
Economic 24 septembrie 2021, 15:25 | 2532

Scumpirea gazelor naturale trebuie argumentată fundamental. Despre acest lucru a vorbit directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Chiar dacă administrația de la ”Moldovagaz” a spus recent că prețul gazelor naturale ar urma să crească cu 35 la sută, ANRE nu a primit nicio solicitare în acest sens. Dacă întreprinderea va cere majorarea tarifului, ANRE ar trebui, în termen de șase luni, să ia o decizie finală, a subliniat Eugen Carpov.

EUGEN CARPOV, director al ANRE: "Dacă ”Moldovagaz” va solicita majorări de tarif, ANRE are perioada de 6 luni în care trebuie să analizeze subiectul, să facă calculele necesare, să verifice toate datele pe care le va prezenta ca și argument ”Moldovagaz”, după care va lua o decizie. În perioada de șase luni urmează să fie luată o decizie. Ea poate fi luată mia devreme sau mai târziu, în funcție de circumstanțele situației. - Dar aceste circumstanțe pot fi atât de importante ca să trecem măcar iarna, cu aceste tarife pe care le avem acum, fără ca să le majorăm? - Sigur că și noi privim lucrurile în direcția pe care ați menționat-o, astfel ca să încercăm să depășim perioada mai dificilă, cu consum mai mare de gaze naturale, după care în perioada de primăvară-vară să vedem exact cum vor fi ajustate aceste prețuri."

Potrivit lui Eugen Carpov, datoriile regiunii transnistrene față de gigantul Gazprom au depășit deja șapte miliarde de dolari. Totuși, directorul ANRE spune că malul drept nu are nicio obligație în raport cu aceste datorii.

EUGEN CARPOV, director al ANRE: "- Noi nu plătim. - Dar nici ei nu plătesc. - Nici ei nu plătesc. - Este o relație contractuală între doi agenți economici - ”Moldovagaz” și Gazprom. Guvernul nu a oferit niciun fel de granații sau nu are niciun fel de implicare în crearea intenționată a acestei datorii, creată de Gazprom și Federația Rusă. Ei sunt conștienți că sumele respective nu se plătesc. Ei sunt conștienți că nu se plătesc de către consumatorii din stânga Nistrului și continuă să livreze gazele naturale în regimul respectiv."

De notat că gigantul rus ”Gazprom” deține 50 la sută din acțiunile ”Moldovagaz”. Chișinăul are 35 la sută, iar Tiraspolul - alte 15 la sută. Liderul separatist din stânga Nistrului Vadim Krasnoselski a declarat joi pentru RIA Novosti că ”Tiraspolul recunoaște datoria pentru gazele naturale rusești, nu se va dezice de această datorie și chiar e gata să înceapă plățile restante”. Acesta a adăugat că ”datoria de miliarde nu va fi achitată într-o zi sau două și nici într-un an sau doi”.

Opinia ta contează. Comentează!