În numele muzicii

Și acum vă invit să urmăriți istoria de viață a primului moldovean care a ajuns să cânte la acordeon pe gondole la Veneția. În prezent, Radu Zaplitnîi a ajuns să-și facă un nume internațional, dar și să cânte la o mulțime de concerte. Veneția, Piața San Marco, este într-atât de celebră, încât nu mai are nevoie de o prezentare. Aici se află cele mai faimoase clădiri ale orașului, Bazilica San Marco și Palatul Dogilor. Piața San Marco are avantajul de a nu fi “contaminată” de automobile, iar cei care ajung aici ar trebui neapărat să facă o plimbare cu gondola, pentru că vor fi învăluiți de frumusețe și desigur de muzică care pur și simplu trezește emoții de tot felul.

Aceste note pe care le auziți, dar și acest bărbat pe care-l vedeți, încântă și le cântă la acordeon turiștilor din întreaga lume, însă puțini cunosc un detaliu, că el este din Republica Moldova. Radu Zaplitnîi nu ascunde acest lucru și de câte ori este întrebat o spune cu multă mândrie.

Nu știm dacă este soarta, însă de peste 25 de ani, Radu Zaplitnîi a ajuns să reprezinte muzicienii din piața San Marco și să-și facă un nume internațional. A plecat pentru prima dată peste hotare la studii în România, acolo a ajuns să fie membru în trupa de dans Românașul cu care a cutreierat Europa, dar și Africa de Sud, unde au câștigat premii ca cei mai buni dansatori.

A crescut într-o familie de artiști, tatăl lui este coregraf de balet, Zenovie Zapletnîi și de mic îl ducea la teatru. Deși cei dragi nu-și doreau ca Radu să facă artă, totuși în cele din urmă nu a putut să se ascundă de ea. Așa s-a întâmplat că a lucrat o perioadă în Franța, unde a fost acordeonistul lui Pierre Cardin, după care în anii 2000 a lucrat în Japonia. Totuși în cele din urmă a revenit de fiecare dată la Veneția.

Opinia ta contează. Comentează!