În luna ianuarie, Moldovagaz va importa gaze de la Gazprom cu 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi
Economic 4 ianuarie 2023, 19:32 | 756

În timp ce prețul gazului rusesc, pe care-l importăm de la Gazprom, a trecut, din nou, peste o mie de dolari per mia de metri cubi, pe piața europeană, prețul pentru aceiași cantitate, a scăzut până la 749 de dolari. Anunțul privind prețul de achiziție al gazelor rusești a fost făcut de președintele Moldovgaz, Vadim Ceban. Tot el a precizat că întregul volum de gaze rusești va fi direcționat regiunii transnistrene, care asigură o parte din producția de curent necesară malului drept al Nistrului.

În luna ianuarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom va fi de aproximativ 1.230 de dolari per mia de metri cubi, a scris Vadim Ceban pe pagina sa Telegram. Ulterior, Ceban a publicat un nou mesaj, în care a precizat că valoarea finală a prețului de achiziție va fi determinată după 10 ianuarie curent.

PRECIZĂRILE PREȘEDINTELUI ”MOLDOVAGAZ”: VADIM CEBAN, președintele Moldovagaz: "Prețul indicat anterior de 1230 de dolari pentru mia de metri cubi este provizoriu. De îndată ce datele Gazprom vor fi disponibile, promit să public calculul exact al prețului pentru a preveni diversele manipulări în spațiul public."

Ceban a precizat că întregul volum de gaz furnizat de Gazprom va fi direcționat către Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea unei părți din energia electrică necesară malului drept al Nistrului.

Între timp, preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa sunt în scădere accentuată, în condiţiile în care vremea blândă a redus cererea. În această dimineață, prețul miei de metri cubi la bursa TTF din Olanda era de 749 de dolari. Meteorologii prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor, ceea ce va ajuta Europa să evite reducerea stocurilor de gaze. Directorul Energocom, Victor Bînzari, a precizat că Republica Moldova cumpără volume de gaze în fiecare zi, dar prețul final de la licitație este mai mare decât prețul de la bursă și ajunge la 900 de dolari mia de metri cubi. Chiar și așa, acest preț este mai mic decât cel cerut în ianuarie de Gazprom.

Opinia ta contează. Comentează!