Image-Description
Reacția MAEIE la controversatele declarații ale ambasadorului Chinei în Franța: „Sunt absolut inacceptabile”
Politic 24 aprilie 2023, 14:30 | 1635

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a reacționat la declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, care a pus la îndoială independența statelor din fostul spațiu sovietic.

Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991.

Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială.

Observațiile ambasadorului chinez in Franța sunt absolut inacceptabile. Rămânem in așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”, a declarat consilierul pe comunicare al ministrului de externe, Igor Zaharov.

Precizăm că ministerul francez de Externe a indicat ulterior într-un comunicat că a „luat cunoştinţă cu consternare" de declarațiile ambasadorului Chinei la Paris și a cerut acestei țări să spună dacă acestea reflectă poziţia oficială a Chinei, „ceea ce sperăm să nu fie cazul".

Declarația oficialului chinez a fost făcută în cadrul unei emisiuni, la televiziune franceză. Acesta a fost întrebat dacă este de părere că Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, face parte din teritoriul Ucrainei.

Lu Shaye a răspuns că „aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut real, așa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să concretizeze statutul lor de țară suverană”.

La scurt timp, Letonia, Estonia și Lituania au informat că vor convoca oficialii chinezi aflați în statele lor pentru discuții suplimentare.

Un purtător de cuvânt al Ministerul francez de Externe a subliniat faptul că statul său nu împărtășește viziunea diplomatului chinez și că susține independența și suveranitatea statelor foste sovietice. De asemenea, a reiterat opinia conform căreia, anexarea Crimeei de către Rusia, din 2014, este ilegală.

Totodată, aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului francez pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna, să-l declare persona non grata pe ambasadorul chinez Lu Chaye .

Opinia ta contează. Comentează!