Jurnalul Săptămânii, 6 Februarie

Prezentat de Adrian Prodan

Fermierii încă simt consecințele lui 2020. Sufocați de pandemie și secetă, aceștia s-au pomenit, la început de 2021 cu o altă problemă. Stau cu depozitele pline cu ceapă și cartofi. Ei nu-și pot vinde marfa nici la prețuri mici. În timp ce la tarabe, aceste produse sunt comercializate cu 8 și, respectiv, chiar 13 lei kilogramul, agricultorii se plâng că nu-și pot vinde produsele nici cu trei lei. Odată cu încălzirea vremii, ei vor fi nevoiți să le arunce.

În satul Boldurești, raionul Nisporeni, localnicii au intrat în război cu primarul. Mărul discordiei este o stână. În timp ce oamenii se plâng că alesul local vrea să îi lase fără oi, mai că singura sursă de existență pentru ei, primarul Nicanor Ciochină spune că stâna este amplasată ilegal pe terenul primăriei. Ciochină le propune sătenilor să ducă animalele în alt loc, până la delimitarea terenului, dar oamenii nici nu vor să audă de așa ceva.

În perioada crizei provocate de COVID-19, în Republica Moldova s-au accentuat inegalitățile sociale. Zeci de mii de persoane au rămas fără un loc stabil de muncă sau au fost remunerate insuficient. Autoritățile nu au oferit sprijin necesar companiilor și angajaților, pentru a depăși mai ușor această perioadă, așa cum s-a întâmplat în alte state din regiune. Concluzia poate fi desprinsă dintr-un studiu realizat de o fundație germană.

Opinia ta contează. Comentează!