O moldoveancă, procuror în SUA, este propusă pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție
Justiţie 19 mai 2022, 19:53 | 1319

Veronica Dragalin, procuror federal în statul american California, a fost selectată de Comisia specială de preselecție a candidaților pentru a ocupa funcția de șef al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova. Veronica Dragalin, care a plecat peste Ocean când avea 11 ani, afirmă că dacă devine procuror-șef la Anticorupție, va aplica aici experiența de investigare acumulată în Statele Unite.

La proba ”interviu”, Veronica Dragalin a declarat că a analizat amănunțit problemele, cu care se confruntă Republica Moldova, subliniind cazurile care au fost investigate, dar nu au și o finalitate.

VERONICA DRAGALIN, candidat pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție: "Înțeleg că avem problema că mulți bani din țară au fost furați și duși în străinătate. Știu că sunt și persoane care se află acum în străinătate. Procuratura Anticorupție va trebui să lucreze cu partenerii lor externi și să aducă banii înapoi. La fel, va trebui depus efort pentru a aduce în țară oamenii care trebuie trași la răspundere. Cei care prin schemele lor au furat bani de la stat și de la cetățenii Republicii Moldova."

Dacă devine șef la Procuratura Anticorupție, se va baza în mare parte pe experiența acumulată în Statele Unite ale Americii, a specificat Veronica Dragalin.

VERONICA DRAGALIN, candidat la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție: "Procuratura Anticorupție și chiar Procuratura Generală ar trebuie să rămână o instituție independentă și care nu ar trebuie să fie influențată de alte rămuri ale Guvernului, iar eu respect foarte mult acest lucru. Important este menținerea unui echilibru între relațiile bune cu unele ramuri ale guvernului, dar să nu se creeze impresia că procuratura primește ordine de la alte persoane. Procuratura trebuie să rămână independentă."

Corupția nu își are locul în sistemul judiciar, a declarat Veronica Dragalin.

VERONICA DRAGALIN, candidat la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție: "Dacă procurorii și judecătorii nu sunt oameni onești, atunci nu poți să vorbești despre un sistem în care legea este aplicată corect și în mod legal. Procuratura Anticorupție trebuie să se concentreze pe integritatea procurorilor, judecătorilor, polițiștilor și alte persoane care sunt în poziție de autoritate. Eu cred că cetățenii așteaptă ca persoane care încalcă Codul Penal să fie trase la răspundere. "

Decizia cu privire la rezultatele preselecției candidaților urmează a fi remisă Consiliului Superior al Procurorilor. Potrivit regulamentului, CSP finalizează selecția candidatului, pe care îl propune procurorului general pentru numirea în funcție.

Veronica Dragalin este plecată în Statele Unite de la vârsta de 11 ani. În 2008 a absolvit facultatea de biologie şi chimie la Universitatea din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, facultatea de drept la Universitatea din Virginia. Ulterior, a activat în secția corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului din districtul central al statului California.

Veronica Dragalin este nominalizată la Premiul Național al Statelor Unite pentru Tânărul Avocat Federal şi la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din forțele federale de justiție. Viorica Dragalin vorbeşte engleza, spaniola, rusa, germana şi italiana.

Opinia ta contează. Comentează!