Republica Moldova ratează 60 de milioane de euro
Economic 29 martie 2021, 15:46 | 1657

Republica Moldova ratează, pe timp de criză economică și sanitară, un sprijin financiar important sub formă de grant. Vorbim de 60 de milioane de euro - bani rămași nevalorificați din ajutorul nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, oferiți de România încă în anul 2010. Acordul moldo-român prin care România se oferea să ne dea acești bani gratis a expirat ieri, iar un protocol adițional, care i-ar fi prelungit actualitatea, nu a fost semnat.

Într-un comunicat al Amabasadei României din Chișinău se arată că ”ajutorul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro a urmărit îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova, iar timp de un deceniu, Acordul a permis finanțarea de către România a unor proiecte emblematice, cum ar fi reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din Republica Moldova.

COMUNICATUL AMBASADEI ROMÂNIEI: "Având în vedere iminența ieșirii din vigoare a Acordului, România a propus Republicii Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adițional (Protocolul numărul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate - din cele 100 de milioane de euro - în proiecte viitoare."

În comunicatul ambasadei se mai arată că ”proiectul Protocolului numărul 6 conținea și o serie de elemente suplimentare propuse de partea română”. Printre acestea - solicitări privind realizarea reformelor necesare, cu accent pe reforma justiţiei, precum și consolidarea comunităţii de limbă, cultură şi istorie dintre România și Republica Moldova.

COMUNICATUL AMBASADEI ROMÂNIEI: "În pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea părții române, neincluzând elementele suplimentare menționate mai sus."

Ratarea asitenței financiare române a fost comentată de președintele Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament."

Maia Sandu a mai scris că va opta ”pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență”. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniţă, a atenționat despre riscul ratării celor 60 de milioane de euro din asistenţa financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro cu mai bine de două luni în urmă - la 21 ianuarie. Daniel Ioniță a declarat atunci că acest lucru se poate întâmpla dacă Guvernul de la Chişinău nu va semna, până în aprilie curent,protocolul adiţional prin care ar fi prelungit acordul. Mai mult, Daniel Ioniţă a precizat că partea română a expediat la Chişinău acest protocol adițional încă la începutul lunii noiembrie a anului trecut. La acel moment aveam un Guvern plenipotențiar - GuvernulChicu, care putea să semneze acest protocol. Ion Chicu și-a dat demisia pe 23 decembrie. Astăzi, fostul premier a menționat că va veni cu o reacție oficială după ce va apărea comunicatul guvernului interimar, iar dacă acesta nu va apărea - atunci el va veni cu detalii - cităm - ”inclusiv despre rolul administrației Sandu în acest proces”. Guvernul interimar Ciocoi încă nu a comentat subiectul.

Opinia ta contează. Comentează!