Sandu: Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara
Politic 26 iulie 2021, 19:33 | 2242

Astăzi a avut loc ședința de constituire a noului Legislativ. Aceasta a fost prezidată de cel mai vârstnic deputat, Eduard Smirnov, ales pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Ședința nu s-a încheiat însă.

Ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a a început la ora 10.00 și a durat aproximativ o oră. La eveniment au participat șefa statului, Maia Sandu și președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, dar și reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Domnica Manole a prezentat raportul privind confirmarea rezultatelor scrutinului din 11 iulie și validarea mandatelor deputaților aleși. La rândul ei, Maia Sandu a ținut un discurs în care a trasat direcțiile prioritare de dezvoltare a țării, după care liderul PAS, Igor Grosu, a cerut pauză până joi. Colegii săi de partid au ieșit din sala de ședințe, astfel încât nu mai era cvorum și, prin urmare, președintele ședinței a fost nevoit să anunțe pauză până joi. Decizia celor din PAS i-a nemulțumit pe reprezentanții opoziției.

EDUARD SMIRNOV, deputat al BECS: "Stimați deputați, declar deschisă ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-cea."

După ce președintele Curții Constituționale a prezentat raportul pentru confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și validarea mandatelor deputaților aleși, la tribună a fost invitată șefa statului Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public. În următoarele zile va fi votat Guvernul. Împreună cu Parlamentul, acesta trebuie să găsească soluții urgente pentru o mulțime de probleme, provocate de iresponsabilitatea și corupția guvernărilor precedente. Din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție."

Președintele Maia Sandu a precizat că reformele vor fi declanșate concomitent pe mai multe domenii: justiție, economie, sănătate, educație, mediu și cultură. Șefa statului a avut un mesaj și pentru cetățenii Republicii Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Avem o oportunitate istorică de a alinia politica la interesele cetățeanului, de a ne pune țara în ordine și de a o orienta către Europa. Această transformare iese din albia de responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului sau a statului în general. Aici contează implicarea fiecăruia dintre noi. Țara noastră are nevoie de o transformare politică și administrativă, dar mai ales de o transformare profundă morală."

IGOR GROSU, deputat PAS: "Venim cu o propunere de a anunța o pauză și, deși Regulamentul Parlamentului prevede 10 zile pentru constituirea fracțiunilor, alegerea organelor de conducere, noi propunem ca, în zilele care urmează, să decidem asupra componenței nominale a comisiilor - președinții, vicepreședinții, secretarii, membrii Biroului Permanent și să revenim în ședință joi, la ora 10.00."

VLAD BATRÂNCEA, deputat BECS: "Noi nu înțelegem pentru ce ne-ați întrunit astăzi. Fiți responsabili, unde plecați colegi? Ați convocat această ședință pentru ce? Ca o persoană să aibă un discurs de jumate de oră, 40 de minute? Pentru asta această ședință a avut loc? Rușine."

EDUARD SMIRNOV, deputat BECS: "Se anunță pauză până joi, ora 10.00."

Opinia ta contează. Comentează!