Ion Druță susține că Hotărârea CSM din 24 octombrie 2019, prin care a fost dat pe mâna procurorilor, este ilegală
Justiţie 26 ianuarie 2021, 17:15 | 1350

Curtea de Apel Chișinău a publicat hotărârea motivată prin care a fost anulată decizia CSM care permitea urmărirea penală a fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. În apărarea sa, acesta a invocat faptul că ședința CSM din 24 octombrie 2019 ar fi fost ilegală în condițiile în care Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor revocase membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care l-au dat pe mâna procurorilor. La polul opus, membrii CSM au anunțat că vor contesta decizia Curții de Apel, la Curtea Supremă de Justiție.

Ion Druță a invocat ca argument faptul că Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie 2019 a revocat membrii CSM: Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatol Galben, Petru Moraru și Victor Micu. Prin urmare, hotărârea CSM din 24 octombrie 2019, prin care Druță a fost lipsit de imunitate, este ilegală, susține fostul președinte al Curții Supreme de Justiție. Asta în contextul în care, ministrul de atunci al Justiției, Olesea Stamate, declara că nu ședința CSM, ci Adunarea Generală a Judecătorilor a fost ilegală. Astăzi, membrul CSM Dorel Mustață ne-a spus că decizia Curții de Apel va fi contestată.

DOREL MUSTEAȚĂ, Membru al CSM: „Decizia luată de CSM este perfect legală, faptul că Curtea de Apel a anulat-o... Consiliul Superior al Magistraturii va depune un recurs la CSJ și acolo va fi examinat.”

Hotărârea Curții de Apel, care îl avantajează pe Druță, a fost criticată și de ex-ministrul Justiției, Olesea Stamate, actualemente consilier prezidențial. Potrivit ei, prin această decizie, justiția moldovenească a mai primit o palmă. Am încercat să vorbim cu avocații lui Druță, însă nu ne-au răspuns la telefon. Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. În octombrie 2019, el a fost reținut pentru 72 de ore, după ce, în biroul și casa sa, au fost depistate obiecte de natură să confirme bănuiala procurorilor. Pe 30 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe bunurile imobiliare și mașinile lui Druță în valoare totală de 12,8 milioane de lei. Pe 23 ianuarie 2020, Druță a primit licență de avocat. Acesta a ajuns președinte al CSJ în 2018, sub regimul Plahotniuc, fiind singurul candidat la funcția rămasă vacantă, după plecarea lui Mihai Poalelungi.

Opinia ta contează. Comentează!