Au selectat doi candidați pentru CSM
Justiţie 5 septembrie 2023, 19:48 | 853

Candidaturile Luciei Popescu și a lui Iulian Muntean vor fi propuse plenului Parlamentului pentru numirea în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată de Comisia juridică, numiri și imunități, urmare a organizării unui interviu la care au participat șase candidați pentru cele trei locuri vacante în CSM din rândul non-judecătorilor.

Lucia Popescu este licențiată în drept și are diplomă de master în drept civil și în drept european. În prezent, ea activează în cadrul proiectului „Consolidarea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar din Moldova”.

LUCIA POPESCU, candidat la funcția de membru CSM: "Chiar dacă nu sunt judecător, pe parcursul activității mele am interacționat foarte mult cu sistemul judiciar, mai ales atunci când am lucrat și lucrez în continuare în diferite proiecte. Colaborăm destul de eficient cu Consiliul Superior al Magistraturii."

Un alt candidat la funcția de membru CSM, care a fost selectat de deputații Comisiei juridice, este Iulian Muntean, avocat și fost lector la mai multe universități din Chișinău. În cadrul interviului, Muntean a fost întrebat ce inițiative ar dori să implementeze în cazul în care va fi ales în funcția de membru al CSM.

IULIAN MUNTEAN, candidat la funcția de membru CSM: "M-aș axa pe inițiativa doamnei președinte, care prevede formarea acelui Tribunal anticorupție pentru a implementa și a selecta persoane notorii care vor fi judecători în acest tribunal. De asemenea, voi promova digitalizarea în instanțele de judecată."

Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al CSM s-a desfășurat în trei etape – depunerea și admisibilitatea dosarelor, evaluarea integrității candidaților și interviul. La proba interviului au fost admise șase persoane, care au promovat evaluarea efectuată de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților. Este vorba despre Veaceslav Guțan, Aliona Corcenco, Vitalie Sîli, Lucia Popescu, Leonid Chirtoacă și Iulian Muntean.

Consiliul Superior al Magistraturii este compus din 12 membri, șase judecători și șase non-judecători, numiți de Parlament. La sfârșitul lunii martie, Parlamentul a numit primii trei membri non-judecători în componența CSM. Este vorba despre Tatiana Ceaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun, care au promovat testul de integritate. Candidatura lor a fost votată de 63 de deputați.

Opinia ta contează. Comentează!