Al doilea dosar al lui Platon, la Apel
Justiţie 4 mai 2018, 16:38 | 5063

Dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie și corupere a ajuns la Curtea de Apel Chișinău. Afaceristul a fost escortat de către zeci de mascați la prima ședința de judecată în acest caz. „Nu mă aștept la nimic bun, acestea nu-s instanțe”, le-a declarat Platon jurnaliștilor.

Jurnaliștii au fost lăsați să intre în sală abia după aproximativ 20 de minute da la începerea procesului. Platon și unul dintre avocații săi, angajat recent, a solicitat termen pentru a studia materialele dosarului.

Să studieze materialele a cerut și un alt inculpat care figurează în cauza penală. Pe lângă aceasta, apărătorul său a depus un demers de abrogare a măsurii preventive sub formă de arest a clientului său. După ce instanța a intrat în camera de deliberare, Platon a declarat:

Ulterior, instanța a hotărât să respingă solicitarea de eliberare de sub arest preventiv a presupusului complice a lui Platon. Completul a acceptat însă să le ofere termen celor doi inculpați și unui avocat să studieze dosarul. Astfel, următoarea ședință a fost programată pentru 30 mai. Avocatul Eduard Rudenco s-a arătat indignat de faptul că Veaceslav Platon va fi judecat departe de ochii lumii.

Purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel a respins acuzațiile și declarat că sala cu pricina este una de rezervă și e folosită atunci când judecătorul raportor are stabilite ședințe în afara zilelor de colegiu.

În luna decembrie a anului trecut, Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a mascaților de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera”. Sentinţa a fost pronunţată în lipsa lui Platon, întrucât el fusese eliminat din proces pentru că ar fi depus mai multe cereri, pe care instanța le-a calificat drept abuzive. Condamnați au fost și doi presupuși complici de-ai afaceristului. În cazul unuia dintre ei este vorba despre opt ani de închisoare, iar altul s-a ales cu trei ani cu suspendare. Potrivit acuzatorilor, toți trei ar fi intenționat să sustragă bani de pe conturile unor companii de asigurări. Într-un alt episod se spune că, în timpul unei discuții cu doi angajați de la „Pantera”, Platon le-ar fi promis bunuri și bani în schimbul unor facilități. Apărătorii lui Veaceslav Platon au declarat anterior că dosarul este fabricat.

Opinia ta contează. Comentează!