Compania „Agrofloris Nord” solicită exportul a 6000 de tone de grâu care este stocat în portul Giurgiulești
Economic 5 mai 2021, 19:50 | 1787

Exportul grâului din rezerva de stat a Republicii Moldova continuă. Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că o companie controlată de milionarul Vaja Jhashi a depus o cerere pentru obținerea unui certificat fitosanitar care să permită scoaterea din țară a 6000 de tone de grâu prin portul Giurgiulești. Deputatul atenționează că prețurile la produsele de panificație ar putea să crească. Autoritățile responsabile nu au comentat subiectul.

Deputatul Alexandru Slusari menționează într-un mesaj pe Facebook, la care a atașat și cererea companiei „Agrofloris Nord”, că este pusă în pericol securitatea alimentară a țării și că ”se fac mișmașuri cu grâul din rezerva de stat”.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Compania „Agrofloris Nord” solicită exportul primei partide de grâu de 6000 tone, care este stocat în portul Giurgiulești. Fondatorul companiei este firma cipriotă „Trezeme Limited”, proprietarul căreia este Vaja Jhashi. Destinația exportului - Israel. Vaja acționează. Autoritățile abilitate ale statului tac și nu interzic temporar exportul de grâu."

Slusari mai spune că ”prețurile la mai multe produsele alimentare, în ajunul Paștelui, au explodat, iar cineva provoacă scumpiri și la pâine”. Pe 12 aprilie a expirat interdicția temporară privind exportul grâului din rezerva de stat, iar pe 14 aprilie Guvernul a aprobat o hotărâre cu privire la ”eliberarea a 20 de mii 787 de tone de grâu alimentar din rezerva de stat în vederea împrospătării”. În aceeași zi, Jurnal TV a intrat în posesia unui document care arăta că 17 mii de tone de grâu alimentar au fost achiziționate de o companie din grupul „Trans Oil”, deținut de milionarul Vaja Jhashi. Este vorba de ”Trans Bulk Logistics” SRL. Cel puțin 14 mii de tone de grâu trecuseră deja formalitățile de export și se aflau în Portul Giurgiulești pentru a fi încărcate pe nave maritime. Noi am solicitat o reacție de la prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, pe care l-am întrebat ”ce acțiuni întreprinde Guvernul pentru a nu admite scumpiri la produsele de panificație?”. Deocamdată nu am primit un răspuns. Nici de la grupul „Trans Oil” nu am primit răspuns la solicitarea noastră de informații. Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, se află peste hotare, împreună cu președintele Parlamentului dizolvat, Zinaida Greceanîi. Cei doi, alături de deputații socialiști Vasile Bolea și Radu Mudreac, au plecat în Belarus. La Minsk, aceștia urmează să participe la ceremonia solemnă de dezvelire a bustului lui Ion Soltîs, erou al Uniunii Sovietice.

Opinia ta contează. Comentează!