„Benzina ar trebui să fie mai ieftină”
Economic 28 mai 2020, 23:54 | 1893

Prețul unui litru de benzină la pompă ar trebui să fie cu cel puțin trei lei mai mic, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. El a calculat că profitul, pe care îl fac în ultimele luni petroliștii din Republica Moldova, este impunător - 6,7 lei la fiecare litru de benzină vândut. Asta pe fondul ieftinirii puternice a barilului de petrol pe piețele internaționale. Autoritățile spun că monitorizează companiile petroliere, dar un raport complet va fi disponibil abia la sfârșitul anului.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a prezentat calculele sale privind profiturile companiilor petroliere și a remarcat că deși mulți se bucură de prețurile mai mici la benzină, mai mult ca oricine se bucură petroliștii.

Și șoferii spun că prețul carburanților, inclusiv al benzinei, ar trebui să scadă.

I-am întrebat pe responsabilii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică dacă instituția a monitorizat în ultimele luni rata de rentabilitate, pe care au înregistrat-o companiile petroliere.

Potrivit sursei, dacă raportul de monitorizare de la sfârșitul anului va depista abateri în activitatea petroliștilor, atunci licența de activitate a acestora ar putea fi suspendată pe o perioadă de două luni. La rândul său, consilierul premierului Chicu, Vitalie Dragancea, ne-a spus că dacă Veaceslav Ioniță dispune de cifre și calcule convingătoare, atunci acestea ar trebui prezentate comisiei de specialitate din Parlament.

Vitalie Dragancea ne-a mai spus că Guvernul NU este un jucător activ pe piața produselor petroliere, ci mai degrabă un elaborator de politici publice, care urmează a fi implementate și respectate de alte instituții. 

Opinia ta contează. Comentează!