Ștampila unui offshore a fost găsită de procurorii anticorupție la sediul PLDM, în sertarul lui Vlad Filat
Justiţie 20 octombrie 2021, 15:32 | 896

Detalii neștiute din dosarul ex-premierului Vlad Filat au apărut astăzi într-o investigație publicată de RISE-Moldova. Este vorba de ștampila unui offshore din Gibraltar care a fost găsită de procurorii anticorupție la sediul PLDM - acest element servind ca probă că Filat ar fi controlat acea firmă offshore conectată la tranzacțiile vizând clădirea IPTEH din Chișinău. Fostul premier susține că ștampila i-a fost plasată intenționat în sertar.

Potrivit RISE-Moldova, firma din Gibraltar se numește Worldway Limited și își ținea ștampila la patru mii de kilometri distanță, la Chișinău - în sertarul lui Vlad Filat. Informația apare și în dosarul în care fostul premier a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă. Procurorii i-au atribuit lui Filat firma din Gibraltar după ce, în timpul unor percheziții din octombrie 2015, au găsit ștampila Worldway Limited în biroul său.

La sfârșitul anilor '90, SA IPTEH, care deținea un bloc cu oficii, situat la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și strada Ismail din Chișinău se afla în proprietatea statului. A fost însă privatizată, iar noul acționar majoritar a devenit o companie fondată cu o zi înainte să preia cele 80% din acțiunile pe care le deținea statul la IPTEH. Firma se numește Unizet-Com SRL. Urmare a tranzacției, statul a primit 4,9 milioane de lei - cu peste 1,6 milioane de lei mai puțin decât prețul inițial.

În 2001, IPTEH a fost implicată într-o nouă tranzacție . Acționarul majoritar „Unizet-Com” SRL – a cedat acțiunile, „în contul achitării gajului”, unei firme din paradisul fiscal Gibraltar - zonă offshore în care beneficiarii reali se ascund în spatele unor firme-paravan. Mai exact, este vorba de achitarea unui credit pe care Unizet-Com l-ar fi luat de la firma din offshore. La jumătate de an după transfer, fostul proprietar al IPTEH intră în proces de lichidare, deoarece „scopul de bază a fost atins”. Noul acționar majoritar a devenit compania Worldway Limited și, potrivit documentelor Pandora Papers, a fost fondată cu două luni înainte să preia afacerea din Chișinău.

În 2008, în timpul guvernării comuniste, printr-o hotărâre a instanței de judecată, IPTEH a revenit în proprietatea statului, Curtea de Apel Economică a anulat actul de privatizare din 1999, iar decizia a fost menținută și de Curtea Supremă de Justiție. Doar că, cei trei acționari majoritari de la IPTEH – Kapital Invest Company SA, Worldway Limited și nașul lui Filat, Ion Rusu, au atacat decizia instanțelor naționale la CEDO. În 2010, după ce Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea dreptului la proprietate și la un proces echitabil, IPTEH a revenit la foștii proprietari. Mai mult, acționarii au primit și 123 de mii de euro - bani achitați de cetățenii Republicii Moldova. Ion Rusu a murit între timp după ce a stat după gratii trei ani, fiind învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fiul său, Vladimir Rusu, a declart pentru rise.md că Worlway Limited ar trebui să fie închisă deja și că, din noiembrie 2016, familia sa nu mai are acces la această firmă și nici la IPTEH.

Întrebat despre acest caz și despre ștampila găsită în sertarul său, Vlad Filat le-a spus jurnaliștilor că, de fapt, i-a fost întinsă o cursă.

VLAD FILAT, ex-premier: "Procurorii ar fi trebuit să mai scrie că ștampila a fost ridicată în urma perchezițiilor efectuate la sediul lui Rusu și, probabil, cu un anumit scop, această ștampilă i-a fost transmisă avocatului care, într-o duminică, a fost la mine. Eu eram după o vizită în teritoriu. Mi-a lăsat-o în sertarul biroului pentru a o transmite familiei. Nu am înțeles și nu înțeleg nici până acum de ce o ștampilă și nu toate, pentru că au fost ridicate mai multe ștampile. Eu nu am treabă și nu am avut treabă cu Worldway-ul, nici într-un fel."

Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019. În octombrie 2015, sub regimul Plahotniuc, el a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza unui denunț al controversatului om de afaceri Ilan Şor, principalul figurant în dosarul fraudei bancare, fugit din Moldova în iunie 2019 concomitent cu Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!